Tuesday, December 31, 2013

Arabian's Night Dinner PSYCH UPSI

Assalamualaikum

Pada 20 Disember yang lalu, telah selamat satu majlis makan malam yang bagi aku sangat memberikan aku tekanan yang amat tinggi. Hal ini kerana, aku merupakan pengarah program majlis makan malam itu. Tak rasa bangga pon jadi pengarah program. Bagi aku, ia sangat membebankan. Taubat dah lepas nie tak nak lagi ada apa-apa jawatan tertinggi dalam sesuatu program. Kalau boleh cuma nak jadi pengikut je. Tak perlu nak risau apa-apa. Tinggal bayar je berapa yang kena bayar then pergi program tu.

Saturday, December 21, 2013

3 tahun sudah umur blog aku

Assalamualaikum

I was supposed to wish this on 16th December, but i was too busy to even remember. Hahahaha. Apa-apapun, nak ucap selamat ulangtahun yang ke-3. Tak sangka cepat sungguh waktu berlalu. Sedar-sedar dah tiga tahun penubuhan Jejakakaula. Sepanjang 3 tahun berlalu, dah banyak kali bersalin kulit. InsyaAllah, akan cuba beri kulit baru setiap ulangtahun Jejakakaula. Hihi. Semoga terus berkarya dan menulis benda-benda berfaedah untuk bacaan umum.


Thursday, December 12, 2013

10 Sebab kenapa patut simpan saya di KHAR

Assalamualaikum

Alhamdulillah, 10 Disember yang lalu telah pon selesai menghantar borang permohonan kolej beserta laporan aktiviti kolej. Berbekalkan 10 kupon aktiviti, aku harap ia mencukupi bagi memastikan keberadaan aku di kolej ini untuk sem hadapan. Aku hanya mampu berserah padamu ya Allah. Bukakanlah pintu hati mereka-mereka yang menetapkan penempatan pelajar-pelajar di dalam kolej. Semoga aku termasuk di dalam senarai yang dapat itu. Aminn.

Sunday, December 8, 2013

Program : Jalinan Ukhuwah Pengikat Hati

Assalamualaikum

Sekarang dah masuk bulan Disember, tapi baru hari nie aku nak berkesempatan untuk menulis cerita 16 November yang lalu. Tanpa berlengah masa, ayuh kita mula. Pada 16 November yang lalu, aku telah mengikuti satu lagi program. Program ini merupakan salah satu tugasan untuk subjek elektif yang aku ambil semester ini iaitu subjek Pengurusan Keluarga. Rumah anak yatim yang kami pilih ialah Pusat Jagaan Anak Yatim dan Miskin Nurul Iman.

Monday, November 25, 2013

RIVER ISLAND by Zalora

Assalamualaikum

Everyone knows that I love shopping very much. I found RIVER ISLAND brand in Zalora website. They have a very nice collection from head to toe. I feel like to put every pieces in the cart but i realize that i don't have much money to buy everything. So what can i do now is just to mix and match the collection for it to become a complete look. This mix and match look, I name it as "OOTD I'm Hot !". But before i reveal the look, don't forget to use this code when you make a purchase for the first time to enjoy 15% off. 

Sunday, November 17, 2013

Program : Jalinan Ukhuwah Kecemerlangan Bitara

Assalamualaikum

8 November lalu, kami mengadakan satu program bagi melihat bagaimana kemahiran komunikasi antara ibu bapa dan juga anak-anak. Pensyarah kami putuskan untuk buat program yang fun dan dalam masa yang sama ia bermakna dan ada mesej. Program ini di bawah assignment kami untuk subjek Kaunseling Keluarga dan Keibubapaan. Memandangkan kelas kami nie cuma 9 orang je, jadi semua kena main peranan. Peranan aku sebagai setiausaha. Memang tak nak jadi setiausaha lagi dah lepas nie. Noktah.

Friday, November 15, 2013

Party EH ! 20 Yang Anggun Dan Disenangi 2013

Assalamualaikum

13 November yang lalu, aku pergi satu event untuk meraikan mereka yang anggun dan disenangi. Event tersebut telah diadakan di Vertigo Club The Gardens Hotel, depan Mid Valley. Agak tersesat jugak lah masa nie, tanya orang itu, tanya orang ini tapi aku masih tak jumpa lokasinya.

Friday, October 25, 2013

PSYCH Family Day

Assalamualaikum

Pada 20 oktober yang lalu, telah diadakan satu program yang dianjurkan oleh kelab PSYCH iaitu kelas untuk kos pengajian aku di UPSI nie. Semua pelajar psikologi UPSI wajib turut serta ya. Tapi, ada je yang tak join. Acano tu ?

Sunday, October 13, 2013

KaSuT : Karnival Sukan Tahunan 2013

Assalamualaikum

Karnival Sukan Tahunan Koleh Harun Aminurrashid 2013 (KaSuT) baru sahaja melabuhkan tirainya. Terdapat pelbagai acara sukan yang dipertandingkan dan aku telah mengambil beberapa bahagian dalam KaSuT ini. Sebelum kita meneruskan cerita, aku cukup tertarik dengan akronim yang dicipta oleh penganjur program. Satu akronim yang sangat nice dan bersesuaian dengan kesukanan. Good job !
 

Thursday, October 10, 2013

Melencong ke Kellie's Castle, Perak

Assalamualaikum

Pada hari Sabtu yang lalu, aku pergi membuat site visit untuk upcoming project subjek elektif yang aku ambil semester ini iaitu subjek Pengurusan Keluarga bersama 6 pelajar lain. Pergi ke sana dengan menaiki satu kereta. Rumah anak yatim tu dekat Manjoi Perak. Dari UPSI ke situ mengambil masa lebih kurang 2 jam. Agak jauh jugalah.

Monday, September 16, 2013

Terima wang saguhati sambung belajar dari tempat kerja ayah

Assalamualaikum

7 Sept yang lalu, aku hadiri satu jemputan dari tempat kerja ayah aku bersempena mesyuarat agung tahunan koperasi kali ke-29. Setiap kali mesyuarat agung nie, dorang akan hadiahkan saguhati kepada anak-anak anggota yang memperolehi keputusan yang cemerlang dalam UPSR, PMR dan juga SPM. Tapi dalam kes aku, bukanlah sebab aku dapat result cemerlang ke apa, bukan. Aku dalam kategori anak-anak anggota yang melanjutkan pelajaran ke universiti, tak kira lah universiti tu swasta mahupon kerajaan. Tapi adik-beradik aku yang lain tak dapat, sebab ayah aku kata ini untuk yang melanjutkan ke peringkat ijazah sarjana muda sahaja.

Wednesday, September 11, 2013

Ujibakat pembaca berita RTM

Assalamualaikum

Percaya atau tidak, siang tadi (10 sept) aku pergi ujibakat sebagai pembaca berita. MashaAllah, huru-hara jiwa aku masa tu tahu tak. Tak rancang pon nak pergi ujibakat. Hanya terlalu booth RTM dan akak-akak yang jaga booth RTM tu pelawa suruh ujibakat. Kawan aku yang beriya nak cuba. Aku cuma mengikut je, sudahnya aku pon ikut ujibakat sekali. Lol.

Sunday, September 8, 2013

Semester 2 bermula

Assalamualaikum

Rasa nak sepak-sepak muka sendiri sebab macam tak percaya sekarang aku dah berada di UPSI. Oh tidak ! Cuti semester sudah berakhir. Bencinya !

Wednesday, September 4, 2013

Perkahwinan Nur Nadiah dan Muhd Kamal

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, sedara aku dah pon selamat menjadi isteri orang. Cucu pertama Nyai Islah kahwin. Tahniah diucapkan buat pasangan mempelai. Kali nie, aku nak bawakan korang suasana di sekitar majlis sedara aku nie.

Friday, August 30, 2013

Powerbank Pineng PN-910 : 11200mAh

Assalamualaikum

When it comes to powerbank, aku takut sangat nak beli. Yelahh, dah macam-macam cerita aku dengar. Ada yang meletop lah, tiruan lah, tak berkualiti lah. Seriously seram sangat. Tapi, lepas baca review from blog Yuyu Zulaikha yang super comel lote tu, aku mula yakin yang penjual nie sangat jujur. Dan aku percaya powerbank daripada dia juga sangat berkualiti tinggi. Dia ialah The Faiz Ibrahim. Pembekal powerbank yang berkualiti tinggi dan dijamin 100% original.

Tuesday, August 27, 2013

Lebaran 2013 : Syawal 6 7 8 9 10

Assalamualaikum

Seperti yang telah dijanjikan, mari kita sambung dengan cerita hari raya aku untuk hari yang keenam sehingga hari yang kesepuluh. Tanpa membuang masa, ayuh !

Sunday, August 25, 2013

Lebaran 2013 : Syawal 2 3 4 5

Assalamualalaikum

Okay, marilah kita sambung cerita raya aku nie. Tangguh-tangguh nanti kang, makin banyak benda tertunggak. Dahlah banyak benda bakal menyusul akan datang nie. Jom kita teruskan dengan cerita hari raya aku untuk hari raya kedua, ketiga, keempat dan juga kelima.

Thursday, August 22, 2013

Lebaran 2013 : Drama 1 Syawal

Assalamualaikum

Yer, tahun nie punya hari raya agak dramatik sedikit sebabnya aku tidak beraya. Ada sedikit drama di pagi 1 Syawal tu yang membuatkan aku putuskan tak nak beraya. Aku betul-betul nekad, tak nak pergi beraya. Tapi kenapa ?

Wednesday, August 21, 2013

Berbuka puasa bersama ex-classmates 5KAA

Assalamualaikum 

4 Ogos yang lalu, satu majlis berbuka puasa bersama ex-classmates SMK Telok Datok telah diadakan. Boleh dikatakan sesi reunion jugalah. Sudah hampir 3 tahun meninggalkan sekolah menengah. Akhirnya, dapat juga berkumpul beramai-ramai walaupun tak semua dapat hadir.

Sunday, August 4, 2013

Shopping raya sampai jam 4 pagi

Assalamualaikum

3 Ogos yang lalu, aku dan adik beradik aku pergi shopping raya di Kuala Lumpur. Maklumlah, aku baru je dapat gaji, inilah masanya untuk reward diri sendiri. Penat-penat kerja, kenalah reward diri dengan sesuatu, betul tak ?

Wednesday, July 31, 2013

Perangai pelanggan yang menjengkelkan

Assalamualaikum

Terdapat banyak jenis pelanggan yang aku dapat semasa bekerja di bahagian electrical department di pasaraya The Store Banting. Kebanyakkannya semua okay, cuma kadang tu adalah beberapa pelanggan yang buat aku rasa sangat menjengkelkan. Jom kita tengok beberapa kelompok pelanggan yang menjengkelkan itu.

1. Pelanggan jenis nak tengok-tengok je dulu. 

Tuesday, July 30, 2013

Last Day of Work

Assalamualaikum

Besok merupakan hari terakhir aku bekerja di Pasaraya The Store Banting. Genaplah sebulan aku bekerja di sini. Macam-macam benda aku belajar. Dari banyak benda tak tahu, sekarang dah tahu. Masa mula-mula kerja bawah electrical department nie, rasa macam terkejut sebab banyak betul jenama barang elektrik yang aku tak pernah dengar dan tahu pon kewujudannya. Tapi bila dah kerja, banyak jenama aku tahu. Best kerja dekat pasaraya, banyak waktu terluang. Cuma waktu stok sampai je jadi sakit sikit. Apa-apa pun, bye bye electrical department Pasaraya The Store Banting.


Saturday, July 13, 2013

Klebang Coconut Shake, Melaka

Assalamualaikum 

Semenjak aku diperkenalkan dengan Coconut Shake Klebang, memang tak pandang dah pada coconut shake penjual lain. Sepanjang masa pasti akan merindukan kelazatan dan kenikmatan Coconut Shake Klebang. Lain dari yang lain.


Sunday, July 7, 2013

Cuti semester bekerja di Pasaraya The Store, Banting

Assalamualaikum

Kalau korang tak tahu lagi, aku dah masuk seminggu bekerja dekat The Store Banting di bawah electrical department. Kedengaran sangat abang-abang bila bekerja di bawah jabatan elektrik. Hakikatnya, tidak ya. Hahahaha

Sunday, June 30, 2013

Puding roti bersama sos kastad

Assalamualaikum

Kali nie nak share macam mana nak buat puding roti bersama sos kastad. Tapi oleh kerana dekat rumah aku tiada oven, jadinya aku guna cara orang lama masak kek. 


Wednesday, June 26, 2013

Keywords Pencarian Blog

Assalamualaikum


Terima kasih kerana singgah dan memeriahkan keywords pencarian blog aku 😄. Kali ini aku nak menyajikan korang semua, keywords pencarian di Google yang menghubungkannya kepada blog aku. Agak terkejut juga sebenarnya bila tengok keyword-keyword yang dicari. Runsing sebab ada keywords yang sangat pelik dan jijik, tapi boleh terkait dengan blog aku. Walhal tak ada pon content tu dalam blog aku nie. Apa-apapun, korang nilailah sendiri. Hihi

Sunday, June 23, 2013

RSMY Roti Naan Cheese yang enak

Assalamualaikum

Kali nie nak berkongsi pengalaman mencuba makan roti naan cheese yang enak di restoran RSMY yang cukup terkenal dengan naan cheese. Ini merupakan kunjungan pertama aku ke restoran ini. Aku terbaca banyak blog yang menyarankan untuk mencuba sendiri roti naan cheese mereka. Makanya. aku dan adik-beradik aku pon bertolaklah ke Kuala Lumpur untuk rasai sendiri keenakan yang digembar-gemburkan itu.

Tuesday, June 18, 2013

Sungai Inki, Kalumpang Selangor

Assalamualaikum 

8 hari yang lalu, aku dan rakan sekelas pergi bermandi-manda di Sungai Inki. Sungai Inki nie terletak di sempadan antara Selangor dan Perak. Memang dekatlah dengan UPSI. Kami menuju ke sini dengan menaiki dua buah kereta.


Thursday, June 6, 2013

Masquerade Dinner PSYCH UPSI

Assalamualaikum 

Aku tengah dalam mood exam nie, tapi aku nak siapkan juga entri nie. Kali nie, aku nak cerita tentang makan malam yang bertemakan "Masquerade" yang dianjurkan oleh kos aku. Aku cukup suka dengan dinner yang ada tema-tema nie. Bolehlah aku melaram berpakaian mengikut tema. Makan malam tu telah berlangsung pada 31 Mei yang lalu.


Wednesday, May 29, 2013

Aktiviti lagha di hujung minggu

Assalamualaikum

Aktiviti lagha ini bermula dengan niat untuk menghabiskan baucer buku 1 Malaysia memandangkan tarikh tamatnya pada 31 Mei ini. Jadi sesi menghabiskannya itu perlu dilakukan secepatnya. Baki baucer buku tu tinggal RM100. Tak tahu nak beli apa since aku nie bukanlah peminat novel atau lebih tepat tak suka membaca. Part yang paling geram, ada orang tu punyalah mengajak "Weyh besok aku ambik kau kat rumah, kita pergi habiskan baucer buku" dan sudahnya dia tak bawa baucer buku dia. Tak ke rasa macam nak bagi kasut.

Monday, May 20, 2013

Water World I-City Syiok

Assalamualaikum

17 Mei yang lalu, aku telah berjimba dekat Water World I-City Shah Alam dengan jayanya walaupun rancang last minute. Mujur semuanya berjalan lancar. Pagi-pagi bangun tertus bertolak ke sana. Jom ikti btuirannya !


Tuesday, May 14, 2013

My psychology batchmates UPSI

Assalamualaikum

Sekarang, aku nak war-warkan gambar kelas yang kitorang shoot pada bulan lepas. Sebenarnya, dah dapat lama gambar-gambar nie, cuma ta sempat-sempat aku nak update dalam blog nie. Jadi, kali nie terimalah gambar-gambar ini.


Tuesday, May 7, 2013

Pesta Buku Antarabangsa 2013

Assalamualaikum

4 Mei yang lalu, aku dan adik-beradik aku pergi ke Pesta Buku Antarabangsa 2013 di PWTC Kuala Lumpur. Kitorang bertolak seawal jam 9 pagi. Kakak aku memang semangat gila sebabnya dia memang kaki novel. Memang Pesta Buku Antarabangsa nie makanan dia. 


Wednesday, May 1, 2013

Perkahwinan Nazrah dan Ikhwan

Assalamualaikum

28 April yang lalu, majlis kahwin kakak Faries, Nazrah, telah diadakan. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupun sehari sebelum tu, banyak masalah berlaku. Akad nikah telah berlangsung pada hari Sabtu bersamaan 27 April pada jam 6.00 petang. Masa akad nikah tu hujan lebat gila-gila sampaikan kawasan rumah Faries hampir banjir.


Saturday, April 27, 2013

Temuduga separa perubatan SPA

Assalamualaikum

Rabu hari tu, aku pergi interview SPA yang mana sangat kalut untuk diceritakan. Mana tak kalut kalau bertolak dari rumah 7.40 pagi. Sedangkan interview tu jam 8 pagi. Sebenarnya aku tak ada lah menggelabah macam nak pergi interview UPSI dulu. Entah kenapa aku rasa tak bersalah langsung,. Mungkin sebab aku tak mengharap sangat untuk dapat kot.

Monday, April 22, 2013

Bangla dan saya

Assalamualaikum

Haritu, aku dan adik-beradik aku berjalan di Berjaya Times Square. Macam biasalah, bila datang sini tak lain tak bukan mesti nak shopping barang, ataupuun singgah beli crepe dekat Crepe2U. Hari jadi si Faries dh nak dekat, jadinya aku dalam misi untuk mencari hadiah untuk dia. Tak tahu lagi nak beli apa, tapi rasa macam nak belikan wallet. Maka tawaflah aku satu Times Square tu mencari wallet yang diinginkan.


Wednesday, April 17, 2013

SPA : Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

Assalamualaikum

Aku tak reti sangat pasal SPA nie. Dengar-dengar dan tahu gitu-gitu je. Semalam tiba-tiba rasa nak buka laman web SPA dan agak terkejut sekali sebabnya aku dipanggil untuk temuduga. Ini merupakan kali pertama aku dapat panggilan dari SPA, jadinya aku tak berapa nak arif sangat pasal nie.

Thursday, April 11, 2013

Singgah makan di Burger Bakar Abang Burn

Assalamualaikum

Baru-baru nie aku berjalan-jalan dengan adik-beradik aku ke I-City Shah Alam. Masa nak balik rumah tu, terlalu depan Burger Bakar Abang Burn. Timing memang tepat sangat masa tu, sebabnya kitorang memang lapar gila dan mencari tempat untuk makan. Jadinya, kami pon singgahlah.


Wednesday, April 10, 2013

Meriah lampu-lampu di I-City Shah Alam

Assalamualaikum 

Hari Sabtu yang lalu, aku jalan-jalan pergi ke I-City Shah Alam. I-City nie dah lama wujud tapi aku tak pernah pergi lagi. Padahal dekat je dengan rumah. Dalam satu jam memandu kereta. Sebenarnya, aku tak rancang pun nak pergi. Tapi disebabkan kena ambil kakak dan adik perempuan aku dekat stesen KTM Klang, jadinya tersinggahlah.


Thursday, April 4, 2013

Restoran Muhd Chan : Menyajikan masakan Halal masyarakat Cina

Assalamualaikum

Sampai je aku dekat stesen KTM Klang, ayah aku pon datang dan pick up aku. Tapi tak terus balik rumah sebabnya ayah aku nak belanja kitorang makan dekat Restoran Muhd Chan iaitu restoran yang menyajikan masakan Halal masyarakat Cina. Jom aku bawakan korang menu-menu yang aku makan.


Friday, March 29, 2013

Dapat lesen penuh, kita jalan-jalan ke Kuala Lumpur

Assalamualaikum 

Hari Sabtu minggu lepas, aku dan adik-beradik aku berjalan-jalan ke Kuala Lumpur untuk meraikan lesen penuh yang aku miliki sekarang. Bayangkan ya, 6 orang disumbat di dalam satu kereta Perodua Kelisa. Tak ke padat kereta tu ? 


Wednesday, March 27, 2013

Menghadiri ke majlis anugerah pelajar cemerlang adik

Assalamualaikum

Setelah sebulan berada di Perak, akhirnya aku pulang juga ke Selangor. Balik rumah sebab kakak dan adik perempuan aku nak ambil keputusan SPM. Alhamdulillah dorang berjaya mengharungi SPM dantidak ada subjek yang gagal walaupun cuma 2 tahun belajar akademik.


Tuesday, March 19, 2013

Tutorial : The Eldredge Tie Knot

Assalamualaikum 

Seperti yang semua tahu, kod pemakaian di Universiti Pendidikan Sultan Idris masih lagi berkonsepkan formal. Jadinya, aku masih berpeluang memakai tali leher seperti masa aku belajar di matrikulasi dulu. Untuk entri kali ini, aku nak buat satu tutorial gaya mengikat tali leher yang lain dari kebiasaan. Nama ikatan tali leher ini ialah The Eldredge Tie Knot. 


Monday, March 4, 2013

One week in UPSI

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, dah hampir seminggu aku dekat UPSI nie. Blurr, tak faham dan rasa pening tu masih lagi ada. Sebabnya, semua pelajar rayuan, kitorang tak ada minggu orientasi. Terus masuk ke kelas. Jadi banyak bendalah tidak didedahkan pada kami. Kena pandai-pandai discover sendiri seperti nama bangunan-bangunan yang ada dekat UPSI nie.

Monday, February 25, 2013

I'll be a student again

Assalamualaikum

Alhamdulillah ya Allah, terima kasih sebab kau kabulkan doa aku untuk sambung belajar semula. Penantian yang aku tunggu selama ini, akhirnya salah satu doa aku dah termakbul. Aku sangat kecewa, dan hati aku remuk bila dikecewakan dengan keputusan permohonan 2 February yang lalu. Tapi aku kekal positif dan ikhtiar dengan membuat permohonan rayuan, dan Alhamdulillah. Aku akan jadi pelajar semula !


Sunday, February 24, 2013

Makan-makan di Seoul Garden

Assalamualaikum

Aku sangat gembira sebabnya aku baru sahaja menerima khabar gembira dua hari lepas. Aku dapat tawaran sambung belajar ke UPSI. Memang gembira betul aku masa tu. Teringat masa awal Februari hari tu, aku sangat-sangat sedih sebabnya permohonan aku ditolak. Putus asa dah masa tu, aku pujuk diri untuuk buat rayuan. Tapi tak nak letak harapan tinggi sangat. Alhamdulillah, permohonan rayuan berjaya. 

Wednesday, February 20, 2013

Bercuti ke Pulau Pangkor

Assalamualaikum

Pada 14 February yang lalu, aku dan keluarga angkat aku pergi bercuti ke Pulau Pangkor. Aku ingat nak buat cerita percutian aku nie by part, supaya tidaklah panjang berjela entri nie. Tapi macam malas pulak nak buat banyak-banyak entri. Jadi aku sumbat jelah semuanya dalam satu entri. Entri ini akan sangat panjang berjela sebab banyak gambar aku nak letak. Jom kita mulakan !


Thursday, February 14, 2013

Pertama kali makan dekat Seoul Garden

Assalamualaikum 

Semalam, aku dan kawan-kawan sekolah menengah aku pergi keluar makan-makan. Lama tak berjumpa sebab masing-masing sibuk dengan belajar dan sebagainya. Pagi-pagi gigih naik motor menuju ke rumah kawan aku nie dekat Jenjarom. Dahlah hujan renyai-renyai pagi tu. Basah jugalah baju yang dipakai. Sampai rumah Fadzilah di Jenjarom, kitorang pon menaiki kereta ayah dia untuk kelur. Ayah dia siap bagi duit minyak lagi tau. Hehe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini