Monday, September 16, 2013

Terima wang saguhati sambung belajar dari tempat kerja ayah

Assalamualaikum

7 Sept yang lalu, aku hadiri satu jemputan dari tempat kerja ayah aku bersempena mesyuarat agung tahunan koperasi kali ke-29. Setiap kali mesyuarat agung nie, dorang akan hadiahkan saguhati kepada anak-anak anggota yang memperolehi keputusan yang cemerlang dalam UPSR, PMR dan juga SPM. Tapi dalam kes aku, bukanlah sebab aku dapat result cemerlang ke apa, bukan. Aku dalam kategori anak-anak anggota yang melanjutkan pelajaran ke universiti, tak kira lah universiti tu swasta mahupon kerajaan. Tapi adik-beradik aku yang lain tak dapat, sebab ayah aku kata ini untuk yang melanjutkan ke peringkat ijazah sarjana muda sahaja.


Dulu masa aku SPM, dah pernah dapat benda nie. Kalau rajin selongkar blog aku mesti akan jumpa. Tapi masa PMR tak dapat pon, maybe limit 7A ke atas kot. Kalau dulu masa SPM, nilai wang yang diterima ditentukan berdasarkan berapa banyak A yang kita peroleh dalam SPM. Satu A dapat RM50. Subjek BI dan BM kalau peroleh A, dapat RM80. Alhamdulillah rezeki. Siapa yang nak bagi duit free zaman sekarang nie.



Seperti biasalah. Bila beritahu sambung belajar di UPSI, orang akan label kita sebagai cikgu. Kadang aku iya-kan je sebab malas nak ulas panjang lebar. Perasaan tu jadi tak best tau, sebab aku bukan cikgu pon. Kos pengajian aku bukan bawah program pendidikan. Kalau kos pengajian aku nie membolehkan aku jadi cikgu atau lecturer, Alhamdulillah. Memang itu yang aku inginkan.



Nak masuk sini ada kasut khas. Tetamu dari luar tak ada kasut khas tu, hanya pekerja sahaja yang ada. Jadi para tetamu diwajibkan pakai plastik hodoh nie. Kelakar betul tengok kasut dibalut plastik macam nie. Hahahaha


Terima kasih di atas wang saguhati itu. Alhamdulillah rezeki.

21 comments:

  1. pelik betul kene pakai benda alah biru tuh O.O.

    ReplyDelete
  2. haha, at first aq cakap cantik seh kasut zharif ni. mungkin sebab aq suka warna biru. oklah tu dapat duit free. boleh buat shopping seh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha boleh lah jugak buat shopping sikit-sikit.. =D

      Delete
  3. sebut pasal upsi dengan cikgu, ma jadi doktor. Saya belajar aircraft maintenance eng. but then setiap kali jumpa kawan lama or pakcik makcik semua tanya saya dah boleh bawak kapal terbang belum pilot ni. danggg. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tau xper, well takpe, dorg bukan faham apa yang kita ambik.. iye kan aja lahh =D

      Delete
  4. aku masuk U dulu pun tak dapat duit macam ni. Pinjaman ada la.. haha.. rezeki tu bro. tahniah

    ReplyDelete
  5. haha.. hodoh betul kasut tu.. mesti mcm2 kaler ade kan..haha..but nice. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xper, memang huduh.. tak cuma kaler biru je ada =)

      Delete
  6. Cikgu k-pop !! HAHAHAHA.. All the best cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpop lah sangat kannn, hahahahhaa thanx hafiz ^^

      Delete
  7. yeaahh aku tak pandang muke zharif,, aku hanya memerhatikan KASUTnya hahaha.. nasib ler kaler biru, kalau pinky... awwwww hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xper, aklau pink lagi kelakar.. mata confirm2 tertumpu ke kasut dulu ...

      Delete
  8. benda biru yang dipakai kt kasut 2 bkn saje2 nk suh pkai...
    dye nk mnjaga kualiti produk..even nk masuk process pn kena pkai baju khas jugak..
    almaklumla kilang elektronik..tq.. ^_^

    ReplyDelete
  9. Untung Zharif. Tempat kerja ayah dengan amam aku dah takde dah incentive macam ni untuk budak-budak terlebih umur macam kita ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula aku confuse apa benda lah amam nie, then baru aku perasan mama rasanya yang kau cuba sampaikan.. hahhahaaa

      owhh ye ke takde ? alhamdulillah tempat kerja ayah aku masih lagi ada =) alaa farah JPA kan adooo... huhu

      Delete
    2. lol. Typo habis. Taip nak laju je sebab tu tak perasan.

      JPA tu lain. JPA untuk survival

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini