Saturday, December 30, 2017

Pengalaman Bekerja di WHSMITH Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sudah menjadi lumrah, setiap kali aku bekerja mana-mana, akan aku abadikan kenangan bekerja itu dalam blogku. Jadi kali nie, aku nak cerita pengalaman aku bekerja di WHSMITH selepas aku unofficially tamat belajar tahun lalu. Aku officially tamat belajar pada bulan Feb 2017. Tapi dek kerana penghantaran draft akhir thesis/final year project pada 9 December 2016, jadi aku sendiri yang isythiar dah habis belajar masa tu. Sebabnya memang dah free masa tu. Tak ada exam ke apa, cuma tinggal tunggu masa untuk buat correction (kalau ada), then jilid.


Wednesday, December 27, 2017

Assam House Ipoh Menghidangkan Hidangan Asia Yang Terbaik

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semasa FAM trip ke Selatan Perak tempoh hari, kami singgah makan malam di Assam House yang terletak di Ipoh, Perak. Kedatangan kami disambut mesra oleh pelayan dan juga pemilik restoran Assam House ini.


Tuesday, December 26, 2017

Rumah Makan Sri Muallim Memberi Pengalaman Berbeza Dalam Menikmati Masakan Melayu Tradisional

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semasa aku menjejakkan kaki ke Rumah Makan Sri Muallim yang terletak di Tanjung Malim Perak, membuat aku bermonolog dalaman, "Sejak bila rumah makan nie wujud ?". Sebagai seorang graduan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang baru sahaja berkonvo pada bulan Oktober 2017 yang lalu, aku agak terpinga-pinga. 4 tahun bermastautin di bumi Tanjung Malim, tidak pernah pula nampak Rumah Makan Sri Muallim. Sedangkan perjalanan menuju ke kampus baru UPSI di Proton City wajib lalu depan rumah makan nie.


Monday, December 25, 2017

Bestnya The MAPS, Ipoh !

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semasa mengikuti fam trip Travelogue South Perak, kami sempat singgah ke The MAPS yang terletak di Ipoh, Perak. MAPS stands for Movie Animation Park Studios. MAPS baru sahaja dibuka kepada umum. Kira baru lagi lah taman tema nie. Memang panas lit-lit betul masa nie sebabnya kami datang pada waktu tengahari.

Sunday, December 24, 2017

Pengalaman Pertama Menginap di Homestay, Homestay Felcra Changkat Lada Perak

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semasa mengikuti fam trip menjelajah daerah selatan Perak, kami sempat berkunjung ke Felcra Changkat Lada, Bandar Seberang Perak. Kedatangan kami disambut mesra oleh pegawai-pegawai felcra dan juga orang-orang kampung.


Thursday, December 21, 2017

Eat Travel & Ride Bersama KINGZ Motorcycle Group

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada 8 hingga 10 Disember lalu, aku berkesempatan mengikuti media trip berkonvoi bersama abam-abam motor besar. Motor bukan calang-calang motor tau, motor semua stok Harley Davidson okay. Bergetar tulang rusuk melihatnya. Actually tak bergetar sangat. Sebab sekarang nie aku sedikit takut naik motor selepas terlibat dalam kemalangan tahun lepas. Hihi.


Monday, December 18, 2017

Funtasy House Trick Art, Ipoh

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semalam, 17 Dec, aku berkesempatan menjelajah sekitar kawasan Ipoh. Siapa sangka di kawasan Pekan Lama Ipoh nie terdapat satu tempat menarik untuk mereka yang amat gemar memuatnaik gambar di instagram. Yang pasti, all the backgrounds are instagram worthy.


Saturday, December 16, 2017

7 Tahun Sudah Umurnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera

16 December 2010 merupakan tarikh jejakakaula.blogspot ditubuhkan. Pejam celik pejam celik dah tujuh tahun usia blog aku nie. Menulis atas dasar minat untuk bercerita. Tak sangka ia menjadi sumber rezeki aku dari zaman aku belajar sehingga ke hari ini. Alhamdulillah. Terima kasih jejakakaula.

Sejarah header yang pernah jejakakuala guna

Wednesday, December 13, 2017

Pakej Perkahwinan Lengkap di Pameran Kahwin Jom Rewang 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Bila cakap pasal kahwin je, pasti semua serabut. Banyak benda nak kena fikir. Nak cari baju, nak cari barang hantaran, khemah, caterer, photographer, goodies bag dan macam-macam lagi. Jadinya memang serabut. Tambah-tambah kalau baru first time kahwin. Opsss ! Kadang tu cari merata-rata. Tapi still tak lengkap jugak. So berulang-alik cari semua benda.

Aku dah decide nak pakai satu set sanding songket yang lengkap instead of pakai tuxedo. Tuxedo dekat event mana-mana boleh pakai, tapi set persandingan melayu songket ko nak pakai kat mana ? Time kahwin jelah sesuai. Nak pakai kat event lain, takut bini kunci rumah tak kasi keluar. Hahaha

Friday, December 8, 2017

Online Revolution : One Year With LAZADA

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pejam celik pejam celik dah setahun Jejakakaula menjadi affiliate partner untuk Lazada. Aku ingat lagi masa PR Lazada email aku bulan Jun tahun lepas, tawarkan untuk jadi affiliate partner. Dekat 2 minggu kot aku tak reply email dia. Sampaikan dia email aku banyak-banyak kali tanya sama ada setuju ataupon tidak. Hahahaha


Tuesday, December 5, 2017

The Hob Tempat Makan Best di Bangi

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Minggu lepas merupakan pertama kali aku sampai ke area Bangi Sentral. Sangat terkejut bila sampai di sini, kerana semua butik-butik jenama yang cukup popular di laman Instagram, bertempat di sini. Leeyana Rahman, Creacion By Siti Nurhaliza, Calaqisya, Telekung Qasha dan banyak lagi. Aku ingat dekat Seksyen 7 Shah Alam je, rupanya Bangi Sentral pon menjadi pusat untuk butik-butik terkenal bumiputra. Aku boleh syak, ramai perempuan boleh meroyan datang area Bangi Sentral nie. Tapi sebenarnya, yang lagi meroyan ialah cik-cik abang yang menemani si isteri or makwe mereka ke sini. Pastinya mereput bagai melukut di tepi gantang menunggu sang isteri/kekasih meroyan shopping di situ. Hahaha

Mengancam tak cheezy dia ?

Saturday, December 2, 2017

Mencari Barang Hantaran di Butik Telekung Qasha

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pasangan mempelai yang hendak melangsungkan perkahwinan, sudah pastinya sedang sibuk menyiapkan kelengkapan untuk majlis perkahwinan. Nak tempah khemah, nak tempah pakej photography, tempah catering lagi. Pokoknya, banyak benda lah nak kena tempah dan beli. Serabut kan ?

So, nie nak tanyalah jugak, barang hantaran dah cukup ke ? Oppsss. Maaflah kalau pertanyaan aku nie makin menambahkan serabut korang-korang yang sedang sibuk membuat persiapan nak kahwin tu. Aku bukan nak serabutkan fikiran korang lagi, malah nak bantu korang nie.

Alhamdulillah, mujur ada Telekung Qasha !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini