Thursday, December 20, 2012

2 tahun sudah umur blog aku

Assalamualaikum 

I should post this on 16th December tapi aku terpaksa beri laluan kepada entri Langkawi terlebih dahulu. It has been two years, agak lama jugak aku dalam dunia blogging nie. Tak sangka Jejakakaula dah 2 tahun umurnya. Walaupon di awal penubuhannya tersangatlah noob namun kini tidak lagi. 


Monday, December 17, 2012

Langkawi : Day 4

Assalamualaikum

Bila dah sampai hari terakhir di Pulau Langkawi nie, rasa malas pula aku nak menaip. Hari terakhir kami di Langkawi tak banyak tempat pon kitorang pergi. Rata-rata kami tumpu untuk shopping je.


Friday, December 14, 2012

Langkawi : Day 3

Assalamualaikum 

Hari ketiga nie pon boleh tahan panjang lebarnya. So harap korang boleh bersabar dengan celoteh dan gambar-gambar yang bakal aku paparkan. 


Tuesday, December 11, 2012

Langkawi : Day 2

Assalamualaikum 

Kalau hari pertama entri dah panjang lebar, untuk hari kedua lagi panjang lebar. Tanpa buang masa, ayuh kita mulakan sesi penjelajahan hari kedua di bumi Langkawi. 

Saturday, December 8, 2012

Langkawi : Day 1

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, kami selamat tiba di Selangor jam 6.30 pagi semalam. Penat sangat badan nie dan sekarang aku nak ceritakan pengalaman 4 hari 3 malam aku bercuti di Pulau Langkawi secara terperinci. For those yang rasa annoyed dengan entri banyak-banyak gambar atau rasa tak sanggup nak baca entri panjang-panjang, dinasihatkan supaya beredar sekarang. Terima kasih.


Okey kepada sesiapa yang dah tak sabar tu, jom kita mulakan !

Sunday, December 2, 2012

Persediaan untuk bercuti ke Langkawi

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, setelah sekian lama aku merancang, akhirnya sudah pon tiba. Hari nie, tanggal 2 Disember 2012, aku akan berangkat ke Pulau Langkawi. Tiket bas dah beli dua minggu yang lalu. Jam 11 malam, aku akan bertolak dari Klang Sentral ke Kuala Perlis. Kenapa Perlis ? Sebab dari jeti Kuala Perlis naik feri ke Langkawi, cuma ambil masa 1 jam sahaja berbanding jeti di Kedah.

Monday, November 26, 2012

Bergurau ada batasnya

Assalamualaikum

Gurauan adalah satu mekanisma untuk meriahkan suasana dan mengeratkan lagi hubungan sesama manusia. Namun begitu, harus diingat, setiap gurauan ada batasnya. Tak semua benda boleh dijadikan bahan gurauan dan tak semua gurauan diterima baik oleh setiap mereka-mereka yang mendengarnya.

Thursday, November 22, 2012

Ragam di Pizza Hut Banting

Assalamualaikum 

Idea nak tulis blog sangatlah terbatas memandangkan there's nothing to share with you guys. Tapi kali nie, aku rasa macam nak share ragam di tempat kerja aku. Jom !


Sunday, November 11, 2012

My off day

Assalamualaikum

Bila dah bekerja nie, kau akan sangat-sangat menghargai hari cuti kau. Kerja 6 hari seminggu, dan bila dapat satu hari off day, kau akan sangat tertnanti-nanti. Kau mula merancang apa yang nak dibuat sewaktu hari off day tersebut. Jadi dengan itu, aku rancang off day aku untuk jalan-jalan ke Kuala Lumpur. 

Monday, November 5, 2012

Goodluck SPM

Assalamualaikum

Secara jujurnya, aku tak tahu pon hari nie merupakan hari first day SPM. Ya Allah teruknya aku. Betul-betul dah tak ambil kisah langsung pasal SPM. Zaman SPM aku sudah berlalu dua tahun yang lalu. Memang dah taknak mengimbau balik zaman SPM aku tu walaupon kadang rindu. Tapi tahun nie SPM amat penting buat keluarga aku sebab kakak dan adik perempuan aku akan menduduki SPM tahun ini.

Tuesday, October 30, 2012

Salam Aidiladha 2012

Assalamualaikum 

Agak menyedihkan cerita raya aku sebenarnya. Lebih sedih dari cerita orang yang tak dapat nak balik raya tau. Ceritanya macam nie, aku kena kerja pagi raya tu. Masuk kerja jam 9 pagi pulak tu. Boleh bayangkan tak, kesedihannya macam mana ? Boleh menangis ya kalau pasang lagu raya Siti Nurhaliza.


Thursday, October 18, 2012

Customer Mystery Service (CMS), Pizza Hut

Assalamualaikum 

Ini merupakan berita buruk yang aku terima minggu lalu. Kisah sedihku ini berkait dengan tempat di mana aku bekerja sekarang iaitu di Pizza Hut Banting. Mari selami kisah sedihku ini.


Tuesday, October 16, 2012

Handphone baru

Assalamualaikum

Sebenarnya tak adalah baru sangat sebab dah genap pakai seminggu pon. Tak kesahlah, aku tetap jugak nak tulis dalam blog pasal benda nie. Seperti yang tertera dalam tajuk, aku baru sahaja beli handphoe baru.

Samsung Galaxy ACE DUOS , GT S6802

Friday, October 12, 2012

KFC Zinger Double Down

Assalamualaikum

Keinginan makin membuak-buak setelah membaca blog Hanis Zalikha tentang Burger KFC Zinger Double Down. Ditambah pula bentuk burgernya yang unik dan 100% tiada roti, menambahkan lagi keterliran aku terhadap burger ini. Oleh itu, aku terus cepat-cepat pergi beli dan rasa.

Sunday, October 7, 2012

Belanja keluarga makan Pizza Hut

Assalamualaikum

Ahad yang lalu, manager aku buat perjumpaan antara staff-staff Pizza Hut Banting. Perjumpaan nie bertujuan untuk berbincang mengenai sebarang masalah atau ketidakpuasan hati dalam kalangan staff. Kiranya segala benda yang terbuku dalam hati, atau nak tambahbaik ke apa, dibincangkan ketika perjumpaan ini. Seperti biasalah, aku tak ada apa-apa yang ingin diluahkan. Kalau nak luah, aku luah dalam blog je. Kah !

Wednesday, September 26, 2012

Kembali berkhidmat di Pizza Hut Banting

Assalamualaikum


"Semoga aku dianugerahkan kesabaran yang tinggi semasa melayan kerenah-kerenah pelanggan dan aku berharap tiada lagi pizza customer jatuh dekat tangga"

Friday, September 21, 2012

Arwah nyai

Assalamualaikum

20 september yang lalu merupakan tarikh lahir arwah Nyai aku. Beliau meninggal pada 14 February 2008. Dah empat tahun berlalu tapi tiap kali tarikh lahir dia tiba, mesti akan rasa sedih.


Monday, September 17, 2012

Seharian di Melaka

Assalamualaikum

Pada 15 September yang lalu, aku berjalan seharian di Melaka. Bertolak seawal jam 10 pagi dengan menaiki kereta. Kali nie tak guna pengangkutan awam ya. Kali nie aku sendiri yang emmandu untuk ke Melaka. Sepatutnya kena gerak lebih awal lagi tapi mata mengantuk betul masa tu, sebab tu jam 10 baru nak gerak.


Monday, September 3, 2012

Naik pengangkutan awam ke Genting Highland

Assalamualaikum

Pada 31 August 2012, yakni pada hari Kemerdekaan negara yang ke-55, aku melawat Genting Highland. Satu tarikh yang amat silap untuk datang ke tempat-tempat begini ya. Terutama sekali waktu cuti umum. Amat silap sekali ! Tapi aku dah pon terlanjur pergi. Jadi mari aku ceritakan pengalaman ke Genting highland menggunakan bas awam.

Sunday, September 2, 2012

Lebaran 2012 : Episod 4

Assalamualaikum 

Lembab benor aku nak siapkan episod terakhir hariraya aku nie. Padahal kat rumah bukanlah sibuk sangat pon. Dah hampir basi dah mood raya. Apa-apa pon, mari kita sambung cerita episod hari raya aku.

Hari Raya Keenam

Monday, August 27, 2012

Lebaran 2012 : Episod 3

Assalamualaikum 

Mari aku sambung cerita hari raya aku yang berepisod nie. Sekarang kita berada di episod 3. Rumah someone yang aku cakap tu ialah rumah Faries di Bandar Seri Jempol Negeri Sembilan. 


Friday, August 24, 2012

Lebaran 2012 : Episod 2

Assalamualaikum 

Mari kita sambung episod hari raya aku. Sebaik sahaja habis beraya di rumah sedara-mara belah Selangor, kami terus bertolak balik ke Pahang kampung ayah. Sampai di Pahang lebih kurang jam 1 pagi. Terus semuanya terbongkang tidur. 


Wednesday, August 22, 2012

Lebaran 2012 : Episod 1

Assalamualaikum 

Sudah tiba masan untuk aku menceritakan sambutan hari raya aku. Tolong bersedia ya, sebab aku nak limpahkan korang dengan gambar-gambar yang maha banyak. Dan yang paling penting, aku akan buat secara berepisod. Amboi ke tidak ?


Saturday, August 18, 2012

Persiapan raya ?

Assalamualaikum 

Bang bang boom, bunyi mercun disulami dengan takbir raya, cahaya pelita sana sini, pasang pulak lagu raya Siti Nurhaliza, ya Allah seronoknya. Alhamdulillah cukup sudah 30 hari kita berpuasa. Aku cukup 30 hari puasa, korang aku tak tahulah. Jom tengok persiapan hari raya aku !

Tukar langsir ? Checked !

Monday, August 13, 2012

Shopping raya

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, kita semua dah berada dalam fasa terakhir bulan ramadhan. Fasa terakhir bulan ramadhan nie jugaklah membuatkan kita lupa dan leka akan fadhilat dan nikmat bulan ramadhan. Kita dah mula fikir nak raya, nak raya, nak raya. So basically i was talking about me. kah ! Makanya pada hari jumaat yang lalu, aku dengan terujanya pergi shopping raya dekat Kuala Lumpur. My all time favorite shopping place is Berjaya Times Square. Dekat sini barang agak murah dan berpatutan.

Friday, July 20, 2012

Info tentang UNIMAS

Assalamualaikum

Sejak 13 julai yang lalu, ramai yang bertanya aku : "Dapat sambung mana?. Dekat beratus jugaklah mesej masuk phone masa tu. Okey tipu je, padahal cuma 13 mesej je. Tapi jumlahnya tetap banyak bagi orang yang single macam aku nie. So post kali nie, aku akan reveal semuanya, head to toe bak kata Tyra Banks.


Wednesday, July 18, 2012

Resepi spagheti tekak aku

Assalamualaikum 

Kali nie aku nak berkongsi cara aku masak spagheti. Sejak kebelakangan ini, aku suka cuba-cuba masak menu yang aku belum pernah masak. Saja nak belajar. Aku masak ikut tekak aku. Kalau aku suka, aku teruskan cara tu. Kalau aku tak suka, aku perbaiki lagi mutu masakan aku. Ewahhh !


Sunday, July 15, 2012

Berita gembira akhirnya

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, minggu nie merupakan minggu gembira buat diri aku. Tak sabar nak kongsikan dengan korang semua, tapi diri ini begitu malas nak menaip. Pada hari terakhir aku bekerja di Pizza Hut, yakni jumaat yang lalu, merupakan hari yang paling ditunggu-tunggu buat semua lepasan matrik tahun 2011/2012.

Sunday, July 8, 2012

Servis braces di Melaka

Assalamualaikum 

Setelah 3 bulan lamanya tidak servis bracesku ini, akhirnya semalam aku pergi servis jua. Kesibukan yang melanda diri ini semakin menjadi-jadi sampai tak ada masa langsung nak book temujanji. Sibuk betul ya kau Zarep. Ya, sibuk tidur. Kah !


Wednesday, July 4, 2012

Customer buat muka

Assalamualaikum 

Berjumpa lagi dalam entri mari emngutuk pelanggan bersama Zharif. Hahahaa. Saja nak berkongsi muka-muka customer yang sangat menjengkelkan semasa menunggu makanan yang dipesan sampai. 

Monday, June 25, 2012

Baru kerja 2 minggu

Assalamualaikum

Tak adalah dua minggu sangat, dah lebih dah pon. Macam yang aku pernah update sebelum nie, aku kembali bekerja setelah setahun rehat belajar. 5 Jun haritu aku mula bekerja. Aku bekerja di Pizza Hut Banting. Kalau datang sini nanti, korang hai-hai lah ya. Hahahaha

Wednesday, June 20, 2012

Hari keluarga di Sunway Lagoon

Assalamualaikum 

Hari Ahad yang lalu, 17 jun 2012, aku ikut keluarga Faries bermandi-manda di Sunway Lagoon. Memang teruja sangat sebab Sunway Lagoon meupakan tempat favourite aku sejak kecil. Kalau boleh, rasa nak datang hari-hari.

Friday, June 15, 2012

Perangai customer yang menjengkelkan

Assalamualaikum

Kerja di bahagian servis nie, penuh dengan cabaran dan dugaan. Cabaran di mana kau kena hadap dengan perangai customer yang sangat pelbagai dan menjengkelkan. Kau kena sentiasa sabar dan terus melemparkan senyuman yang paling manis sebab customer is always right. Katanya.

Friday, June 8, 2012

Tidak lagi tanam anggur

Assalamualaikum

Alhamdulillah, aku sekarang tidak lagi bergelar graduan matrik yang menganggur. Aku dah dapat kerja dekat Pizza Hut Banting. Baru je mula kerja 5 Jun haritu. Hihi


Wednesday, May 30, 2012

MLM : Merugikan Lagi Menyampahkan

Assalamualaikum 

Awal bulan hari tu, aku telah dikencing oleh kawan sekolah lama aku sendiri. Aku betul-betul tak sangka dan tak dapat hidu benda tu sehinggalah benda tu berlaku. Pada aku, perjumpaan aku dan dia ketika itu hanyalah sekadar perjumpaan seorang kawan lama yang merindukan kawannya yang sudah lama tidak berjumpa dan juga sebab dia nak pulangkan pendrive 2gb yang dipinjam 4 tahun lalu. 

Monday, May 28, 2012

Buat kek mudah tanpa menggunakan oven

Assalamualaikum

Setelah sekian lama tak menulis, akhirnya ada juga benda yang aku nak tulis. Kali nie saja nak berkongsi resepi mudah yang aku baru belajar dari youtube. Nampak sangat senang dan mudah untuk dibuat. Aku buat kek tanpa memerlukan oven. Kek apa tu ?


Tuesday, May 15, 2012

Barang-barang asas yang perlu bawa untuk tinggal di asrama

Assalamualaikum 

Memandangkan budak-budak tahun 94 semua bakal melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi tak lama lagi, jadi aku rasa macam nak berkongsi tentang barang-barang yang perlu dibawa ke asrama pada mereka-mereka yang tak pernah duduk asrama macam aku. Jom mulakan dengan barangyang pertama.

1. Kipas Angin


Saturday, May 5, 2012

Ronda-ronda Kuala Lumpur

Assalamualaikum 

Balik je dari menghadiri majlis kahwin Kak Dena, aku tak terus balik ke Selangor. Aku sempat ronda-ronda Kuala Lumpur dan bermalam di kolej kawan aku di Universiti Malaya. 

Thursday, May 3, 2012

Perkahwinan Dena Bahrin dan Soffian Ariff

Assalamualaikum 

Pada 1 May yang lalu, aku berkesempatan untuk menghadiri perkahwinan Dena Bahrin bersama pasangan pilihannya Soffian Ariff di Dewan Perdana Keramat Mall, Kuala Lumpur.

Sunday, April 29, 2012

Selamat tinggal KMPP

Assalamualaikum 

Seperti sudah sedia maklum, tanggal 26 April yang lalu merupakan hari terakhir Zharif Azis bergelar seorang pelajar Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Pejam celik pejam celik, tahu-tahu dah habis program matrikulasi aku. Rasa macam cepat betul masa berlalu. Tapi baguslah, sebab aku pon stress duduk dekat matrik. Hahahaha

Me and my roommates (Dari kiri : Salam, Azhad, Yassier)

Tuesday, April 17, 2012

Penjagaan muka

Assalamualaikum 

Penjagaan muka sangat penting sebab muka merupakan aset berharga kita. Muka merupakan benda pertama yang kita tengok bila kita berjumpa seseorang. Persoalannya, ada ke lelaki yang betul-betul ambil berat soal penjagaan muka ? Kalau perempuan tu, kita boleh faham lagi. 

 

Saturday, April 7, 2012

Minggu akhir kuliah matrikulasi


Assalamualaikum 

Pejam celik, pejam tak celik-celik dah nak sampai hari-hari terakhir dekat matrik nie. Rasa macam baru je semalam daftar masuk matrik. Minggu akhir kuliah bermaksud minggu terakhir ada kelas. Study week seminggu, lepastu terus exam selama 2 minggu. Lepastu boleh balik kampung masing-masing dan tak perlu datang lagi. Finally, detik yang aku tunggu-tunggu selama nie akan tiba. Hanya Allah sahaja yang tahu betapa gembiranya aku. Kah !


Sunday, March 25, 2012

Selamat Datang Ke KMPP

Assalamualaikum 

Quick post, i dont have much time to spend for my blog because final exam is just around the corner. Sejak kebelakangan ini, Kolej Matrikulasi Pulau Pinang ramai menerima tetamu dari luar.

Selamat datang kami ucapkan =)

Monday, March 12, 2012

Mata sudah rabun

Assalamualaikum 

Yer, mata aku sudah mula rabun. Tapi masih di tahap yang terkawal, cumanya ia sedikit sebanyak sudah mula mengganggu penglihatan aku. Uwaaa ! Tak sangka yang mata aku akhirnya mula rabun. Sumppah terganggu dan rasa tak puas nak tengok sekeliling.


Saturday, March 10, 2012

Doktor pakar bedah yang belum diiktiraf

Assalamualaikum 

Minggu ini merupakan minggu kekejaman di mana pembunuhan berskala besar telah berlaku dengan dahsyatnya tanpa kawalan di KMPP. Hal ini kerana, semua doktor-doktor yang belom lagi diiktiraf telah mengambil alih tugas sebagai seorang doktor pakar bedah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini