Wednesday, July 4, 2012

Customer buat muka

Assalamualaikum 

Berjumpa lagi dalam entri mari emngutuk pelanggan bersama Zharif. Hahahaa. Saja nak berkongsi muka-muka customer yang sangat menjengkelkan semasa menunggu makanan yang dipesan sampai. 


Sumpah aku dah mula risau kalau customer mula buat muka macam nie sebabnya aku tahu tahap kesabaran mereka menunggu makanan sampai sudah hampir habis. Jadi, sebagai seorang servis krew, kami akan mula menggelabah walaupun ia bukan salah kami. Kami hanya ambil order dan serve makanan. Tukang buat makanan budak dapur. Tapi kami yang kena hadap muka customer haruslah risau. Silap-silap haribulan, kami yang kena marah dan ditengking.


Cawangan Pizza Hut Banting adalah jenis bertingkat. Sebaik sahaja kau sampai tingkat atas, semua mata-mata akan memandang kau dengan harapan makanan mereka sampai. Ataupun, mereka berebut supaya kita layan mereka dahulu instead of other customers. Sumpah macam berada dalam medan perang bila kitanaik ke tingkat atas nie. Huru-hara weyhh. Banyak benda nak kena buat sebab tak cukup pekerja. Pekerja yang ada terpaksa buat dua tiga kerja dalam satu masa.

Sebabtu tak boleh nak salahkan customer kalau dorang buat muka makanan tak sampai. Kalau aku pon boleh berang kalau makanan yang dipesan, tak sampai-sampai setelah sekian lama menunggu. Sebab silapnya adalah pada pengurusan sebab kekurangan staff. 


Jadi dengan ini, aku putuskan untuk menamatkan perkhidmatan aku di Pizza Hut Banting dengan mengemukakan surat perletakan jawatan kepada manager pada 2 July yang lalu. Tulis tangan uols surat. Maklumlah kita nie tak ada printer, nak pergi print surat dekat kedai malas. Jadinya kita tulis tangan je. Konsep dia asalkan ada.


Maka 10 July nanti merupakan hari terakhir aku bekerja di Pizza Hut Banting. Lepas nie pasti rindu akan suasana huru-hara Pizza Hut Banting dan juga ragam customer. Tapi tak rindu sangat pon sebab ramai je aku dapat customer yang menjengkelkan dan buat aku sakit hati. So bye bye !


Aku berhenti bukan sebab aku tak tahan atau rasa tewas dengan keadaan. Aku berhenti sebab aku rasa banyak kekurangan dari segi pengurusan. Hal ini yang menyebabkan keadaan restoran agak huru-hara tak terkawal dan kepenatan pekerja menjadi double triple. Tak pernah aku rasa penat sebegini sepanjang kerja dekat Pak Li Kopitiam dulu. 

Yang pasti, aku pasti akan merindui bekerja di sini.


Post edited : August 2021

 

14 comments:

  1. PIZZA HUT NI KENAPA !? Gue enggak mengerti dong +_+ hahha
    Knp tk ramai staff ye people ..

    ReplyDelete
  2. Kesian kau zharif . Gmbr2 x boleh bla..nnti dpt gaji jgn lupe aq =P

    ReplyDelete
  3. adil : entah la people . capek deyh pokoknya . udah ngak tahan >__<



    faries : engkaulah org pertama yang aku lupa . muahahaha

    ReplyDelete
  4. alahai comelnya bt muka camtu, mintak pelempang eh? haha tak leh blah kau ckp manager kau so sad bagai sbb krew dia yg hensem lg menggodakan nak berenti. apa daa masalah kau wey? haha

    ReplyDelete
  5. hahaha ktrg lagi laaaaaaa.baru sehari kerja dh berhenti... ^^"

    jemput baca ni:
    http://sweetz92.blogspot.com/2012/07/hye-goodbye-adik-adik.html

    ReplyDelete
  6. Fateen : Itu lagi dasyat =)owh oke .

    ReplyDelete
  7. akhirnya,kau menyerah kalah Zharif. biasalah klo kerja kat tempat camni. Cust tahu nak cepat je.Walaupon dalam hati kita rasa nak bagi penyepak kat dia.

    Kasut plastik tu utk buat basink ke hape? memang kecut tangan main air kan.

    ReplyDelete
  8. HAHA menyerah kalah jua dia ye . memang lah penat gila babeng kat kfc,mekdi mahupun pizza . Sedangkan kedai biasa pun penat tahap patpuluhlapandarjahcelcius hahaha

    ReplyDelete
  9. DSH : kasut plastik tu melindungi kasutku yang baru drpd basah terkena air =D

    aliff : bukan mengalah sebab tak tahan , mengalah sebab macam kita nie buat kerja untuk 3 org . semuanya kita buat . sampai tahap mcm tu kekurangan staff kat sini .

    ReplyDelete
  10. haha . tak sempat aku nak ziarah weh .
    tapi superb lawa pizza sekarang . tak masuk lagi kot .
    tapi haritu abang aku ada beli gak , memang berjam la tunggu kan =___=

    ReplyDelete
  11. memang berjam kalao hari minggu . jangan datang . hahaha

    tapi memnag pizza banting sekarangcantik =D

    ReplyDelete
  12. Sabar zharif, memang penat keje mcm nie... silap2 blh koma sekejap heheheh.. by the way good luck for pengalaman, kalau ta kita tak tahu betapa susahnye bekerja :)

    ReplyDelete
  13. yes i know =) actually best keje situ sebab krew2 nya best2 and manager2 nya sume sporting ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini