Saturday, November 29, 2014

Halloween

Assalamualaikum

Halloween is celebrated every end of october. So kira entri nie macam dah agak basi berkulat-kulat lah. Right now i'm in Thanksgiving break so ada lah sikit masa nak update.

Lets we start with carving pumpkin or nama glamour nya Jack-o'-lantern. That was my first time carving pumpkin. We didn't celebrate Halloween in Malaysia so there is no carving-carving thing like this in Malaysia. Plus i think it is really hard to find pumpkin in Malaysia. Even we had, the pumpkin is not as big as the pumpkin here in America. I think, to get pumpkin here is very easy. Especially during Halloween season.

Thursday, November 20, 2014

Stone Mountain GA

Assalamualaikum

Balik dari Six Flags malam tu, perjalanan ambiL masa dua jam untuk sampai ke Milledgeville. Aku sampai je bilik dalam jam 2.30 pagi. Sampai je bilik, aku terus tidur sebab besoknya aku kena bangun pagi-pagi untuk ke trip yang seterusnya iaitu trip menuju ke Stone Mountain. Trip ini dianjurkan oleh Baptist Collegiate Ministries. Kami berkumpul di BCM seawal jam 9.30 pagi. Lokasi BCM mengambil masa 12 minit berjalan kaki dari dorm aku.

Monday, November 3, 2014

Six Flags over Georgia

Assalamualaikum

Pada 24 Oktober yang lalu, aku pergi Six Flags Over Georgia, memang sangat ohsem lah taman tema nie. Harga tiket biasa 65 dollar, tapi aku beli dengan harga 25 dollar je masa nie. Campus Activities Board (CAB) yang anjurkan trip nie. Organisasi nie memang selalu anjurkan trip untuk pelajar-pelajar GCSU. And setiap trip tu semua dapat baju free. Dahlah tiket harga 25 dollar, dapat baju free lagi. Ko tak ghase rugi ke kalau tak join ?


Wednesday, October 29, 2014

GCSU International Day 2014

Assalamualaikum

Pada 22 Oktober yang lalu, telah berlangsungnya International Day of Georgia College. Ianya merupakan acara tahunan yang diadakan setiap fall semester. Dekat sebulan jugaklah meeting bincang pasal benda nie supaya semuanya berjalan lancar.

Aku pon sign up lah macam-macam untuk hari kejadian tu. Aku sign up untuk bawak bendera, table untuk Malaysia and persembahan. Memang sapu habis lah semua nak join. Tamak lah katakan.


Sunday, September 28, 2014

Japan Fest 2014

Assalamualaikum

20 September 2014, aku telah mengikuti satu trip ke Japan Festival yang dianjurkan di Duluth, Georgia. Harga tiket cuma 3 USD je. Kalau nak naik shuttle kolej, kena tambah extra 10 USD untuk duit tambang. Tapi aku tak naik shuttle kolej, aku tumpang CA Takafumi. CA stands for community advisor a.k.a ketua aras blok. Kami berlima satu kereta.

Saturday, September 20, 2014

Walmart

Assalamualaikum

Wahai village people semua, hari nie iols sebagai wakil village people ke negara omputih nie, nak mengajak village people semua ke Walmart. Kita buat sedikit tour di Walmart yerp.

Sunday, September 14, 2014

New Hair Cut, Yay or Nay ?

Assalamualaikum

Semalam, aku pergi ke kedai gunting rambut. Jadi entri kali ini, aku nak tunjuklah hasilnya macam mana. Okay tak ? Ini merupakan kali pertama aku gunting rambut di Amerika. Rambut aku semakin memanjang dan aku mula rasa rimas. Nak tak nak, kena juga potong.

Thursday, September 11, 2014

Tragedi Oppo Find 7a

Assalamualaikum

Kali nie kita buat entri sebelum datang Amerika. Alhamdulillah, tercapai juga hasrat diri ini untuk memiliki handphone baru. Niat asal nak beli handphone sebelum raya, supaya dapat camwhore sepuas-puasnya di pagi raya, tapi tak tercapai. Berdoa punya berdoa, harap-harap sebelum datang Amerika dah dapat pakai phone baru. Barulah boleh selfie dengan jayanya agar orang-orang kampung dapat mengetahui perkembangan diri ini di negara orang. Gituhhh !

Tuesday, September 9, 2014

Grocery Shopping at Doraville

Assalamualaikum

Hari Sabtu yang lalu, iaitu pada 6 Sept, Aku pergi ke Doraville yang teletak berhampiran Atlanta. Kali nie aku pergi bersama gerakan Chinese Christian Fellowship. Kiranya trip ke Doraville ini merupakan salah satu aktiviti kecil yang dianjurkan oleh mereka. Fellowship nie, kawan aku yang perkenalkan. Orang nak bawa pergi trip percuma, aku on je. Kenapa tidak. Grocery Shopping with Chinese Christian Fellowship.

Tuesday, September 2, 2014

Trip to Atlanta

Assalamualaikum

Minggu lepas, aku ikut satu trip ke bandar Atlanta. Trip nie dianjurkan oleh International Club of Georgia College. Bandar Atlanta daripada Milledgeville mengambil masa 2 jam perjalanan. Kami ke sana dengan menaiki GC shuttle. Seawal jam 8 pagi telah berkumpul di Bone House (Internattional Students Center) dan perlu sign beberapa dokumen. Setelah 3 minggu "stuck" dekat Milledgeville, akhirnya aku dibawa keluar ke bandar besar. Yeay !

Sunday, August 31, 2014

A Special Video For Merdeka This Year

Assalamualaikum

I made a special video for our independence day this year. Aku letakkan perasaan malu dan tak berani di tepi untuk menghasilkan video ini. Alhamduulillah, aku berjaya kumpulkan seramai pelajar dari pelbagai negara seramai yang boleh untuk buat video ucapan ini. Malang sekali, dalam seminggu aku mengumpulkan ucapan, aku tak berjaya dapatkan ucapan dari pelajar dari negara India untuk video ini. Walhal ada beberapa pelajar dari negara India aku rapat, tapi tak berjumpa pula sepanjang minggu nie. 

Wednesday, August 27, 2014

Bobcat Card, GCSU

Assalamualaikum

Seperti yang telah dijanjikan, kali ini aku nak cerita tentang kad matrik aku di Georgia College. Ia dipanggil Bobcat Card. Nak buat Bobcat Card nie tak ambil masa yang lama pun. Ambil gambar, lepastu terus dia cetak. Dalam 1 minit kad siap dan terus bagi pada pelajar. Buat kad nie masa minggu orientasi dulu. Dia dah sediakan waktu spesifik untuk para pelajar datang dan buat kad nie. Tapi aku tak ikut jadual tu, aku buat sehari lebih awal untuk elakkan kesesakkan di pejabat itu.

Wednesday, August 20, 2014

Jelajah Bilik Wells Hall GCSU

Assalamualaikum

Kali ini, aku nak berkongsi dengan korang tempat tinggal aku selama satu semester di Georgia College. Pada 12 August yang lalu, sebaik sahaja aku sampai Milledgeville, aku terus dibawa ke housing office untuk ambil kunci bilik. Dapat je kunci, sudah bole terus settle down. Masa nie, semua pelajar local masih lagi belum masuk. Hanya pelajar yang terlibat dalam menyambut pelajar baharu je yang dah ada dekat kolej kediaman nie.

Saturday, August 16, 2014

First Time Naik Kapal Terbang

Assalamualaikum

Alhamdulillah, aku dah pon sampai di Milledgeville, Georgia dengan selamat pada 12 Ogos yang lalu waktu Amerika. Jadi kali nie, aku nak cerita pengalaman pertama kali naik kapal terbang. Memang bunyi macam jakun gila. Tapi tak kesahlah, aku nak share jugak buat kenangan. Penerbangan pertama aku menuju ke Incheon Airport, Seoul Korea. Aku transit di sini selama 3 jam sebelum bertolak menuju ke Atlanta Georgia.


Sunday, August 10, 2014

International Student Exchange Programme

Assalamualaikum

Alhamdulillah, i was chosen to participate in this International Student Exchange Programme (ISEP) for one semester. All praise to Allah, Alhamdulillah. Dapat call dari bahagian akademik semasa cuti semester 2 yang lepas. Masa dorang call tu, memang pagi sangatlah. Aku tak bangun lagi masa tu. My mom yang angkat call dan kejutkan aku. Masa angkat call tu, dorang cakap tahniah dan tanya aku confirm ke nak pergi ISEP nie, sebab once dah confirm tak boleh nak patah balik, or else kene bayar denda.

Sunday, June 22, 2014

Dinner With RAPAT Rangers

Assalamualaikum

Hari jumaat yang lalu, my batchmates buat dinner kecil-kecilan untuk kami satu batch. Dinner tersebut diadakan di Mulberry Cottage, Tanjung Malim. Ouhh ya, buat mereka yang tak tahu, batch kami nama RAPAT. Ahli batch tak ramai pon, dalam 13 orang. Tapi masa dinner nie, tak semua dapat hadir.

Wednesday, May 28, 2014

Subjek Pengurusan Ko

Assalamualaikum

Alhamdulillah Isnin lalu merupakan kelas yang terakhir untuk subjek nie. Lega rasanya. Sebenarnya subjek Pengurusan Ko nie tak wajib pon untuk aku ambil sebab aku bukan ijazah pendidikan, ia wajib untuk pelajar-pelajar ISMP. Tapi menggedik tangan tu nak juga ambil subjek nie, merasalah hazab dia. Subjek nie bukan susah pon, cumanya renyah dan leceh sebab banyak benda nak kena buat. Satu kuliah nie dibahagikan kepada 5 kumpulan dan setiap kumpulan kena buat satu program. Semua orang kena ikut serta setiap aktiviti yang dianjurkan oleh setiap kumpulan.

Monday, April 28, 2014

Kad Pengenalan Baru

Assalamualaikum

Baru-baru nie, aku buat kad pengenalan baru. Sudah tiba masanya untuk aku tukar kad pengenalan aku nie. Umur pon dah menjangkau usia 21 tahun, jadinya kad pengenalan lama dah tidak valid. Bukan nak cakap apalah kan, tapi serius rasa nak menangis tengok IC baru aku nie. Aku syak, akak yang ambil gambar aku tu, dia malas nak edit kot. Merah padam muka aku pasaipa. Dah lah benda nie permanent. Adoiii

Tuesday, April 15, 2014

Makan meatball di IKEA

Assalamualaikum

Terimalah cerita tertangguh ini akibat ada lori jahanam mana entah pergi langgar wayar telefon rumah aku dekat luar tu sampai putus. Tak sedar lori tinggi, nak juga lalu jalan sempit. Lepastu main lari je pulak tu. Kuasam betul. Habis internet tak boleh nak guna. Now dah ada dekat UPSI baru boleh update.

Monday, April 7, 2014

Health Exhibition Day, PSYCH UPSI

Assalamualaikum

Pada 3 April yang lalu, kami pelajar psikologi yang ambil subjek Health Psychology kena anjurkan satu projek yang diberi nama Health Exhibition Day di mana program ini bertindak sebagai salah satu langkah untuk dedahkan pelbagai jenis penyakit kepada khalayak ramai. So that people would aware about many type of diseases and take precaution steps from that. Tibehhh tulis English.

Friday, March 14, 2014

Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar 2014

Assalamualaikum

Pada hari Rabu yang lalu, fakulti saya, Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia ( FPPM ) telah mengadakan satu majlis anugerah kecemerlangan pelajar bagi meraikan pelajar-pelajar fakulti yang memperolehi PNGS 3.75 dan ke atas pada semester 1 dan semester 2 tahun lalu. Alhamdulillah rezeki. Dapatlah merasa naik pentas ambik anugerah dekan.

Friday, February 28, 2014

Pagar Gigi Dah Tiada

Assalamualaikum

Rasa pelik. Rasa hairan. Yelahhh dah dekat seminggu orang masih tak perasan. Bila ditanya ada perubahan ke tidak dekat diri ini, perkara pertama yang mereka perasan mesti tentang kekurusan aku tu. Pelik. 1kg naik tu macam tak bermakna apa-apa nampaknya. Menyedihkan. Bila ditanya lagi, ada perubahan lain tak ? Mesti mention wahh rambut baru. Okey, itu satu. Tapi kan ada yang lagi obvious. Lagi terang-terangan ibarat disuluh dengan lampu stadium.

Tuesday, February 18, 2014

Bermulalah Semester 3

Assalamualaikum

Setelah honeymoon selama sebulan di rumah, maka sudah tiba masanya untuk diri ini pulang semula ke bumi Tanjung Malim. Rasa malas betul nak mulakan semester baru selepas lama bercuti. Hari pendaftaran kolej kediaman pon bermula. Macam biasa kena pergi ke pejabat kolej untuk ambil kunci bilik. Boleh pula aku lupa bawa kad matrik masa nak daftar kolej nie. Tak memasal kena punggah barang-barang dalam kereta semata nak cari kad matrik. 

Wednesday, February 5, 2014

I am 21

Assalamualaikum

Pada 29 Januari 1993, bayi seberat 3.10 kg telah lahir ke muka bumi ini pada jam 7.08 malam waktu tempatan sewaktu azan maghrib sedang berkumandang. Kini, umurnya sudah menjangkau 21 tahun. Alhamdulillah masih lagi diberi peluang oleh yang maha Esa untuk bernafas di Bumi yang penuh pencemaran ini.

Wednesday, January 29, 2014

Goodbye Semester 2 : Part 2

Assalamualaikum

Seperti yang telah dijanjikan, mari aku sambung cerita semester 2 aku. 

November, 2013

Sepatutnya aku dah balik rumah dah 30 Oktober tu untuk cuti mid sem, tapi aku ada program pula pada pagi 1 November tu. Dengan rasa yang amat malas, aku pon terpaksalah hadir program itu. Tak sangka pula boleh dapat cabutan bertuah. Maka tak sia-sialah aku datang program tu. Program tu pon okaylah, tak membosankan. Penceramah yang pandai ambil perhatian penonton.

Friday, January 24, 2014

Dinner with ZALORA

Assalamualaikum

Awal bulan Januari hari tu, aku dapat jemputan dari pihak ZALORA untuk makan malam bersama mereka di sebuah restoran Itali di Kuala Lumpur. Makan malam ini adalah bersempena untuk mengumumkan nama-nama pemenang pertandingan yang mereka anjurkan. Ingat lagi tak, post yang aku update dulu pasal cipta satu gaya dari kepala hingga ke kaki menggunakan barang-barang dari jenama RIVER ISLAND ? In case kalau tak ingat, boleh klik dekat SINI.

Monday, January 20, 2014

Goodbye Semester 2 : Part 1

Assalamualaikum

Alhamdulillah, I just finished my first year of study in UPSI. Semester 2 kali nie sangatlah meletihkan bagi aku. Mana tak letih, semester kali nie aku ambil 21 jam kredit, itu belum termasuk subjek yang tak kira jam kredit lagi. Perghhh ! Fengsannnnn. Jadi entri kali ini, aku nak bawakan korang semua menyelusuri apa yang penat sangat yang aku tempuh sepanjang semester 2. Jom!

Friday, January 3, 2014

Happy new year !

Assalamualaikum

It's 2014 already. 2013 has given me so much bless throughout the year. The most i can remember is the day when I got the chance to further my study again. I am thankful to Allah, Alhamdulillah. And now, i almost finished my first year of study. Yeayy ! I hope 2014 will be a great year for me, granted with love, many happy news, joy, prosperity and may this new year brings all the crazy colors and fun in my life. I have 4 papers left and i am very looking forward to my semester break. I wish you guys a happy new year and have a wonderful year ahead to spend.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini