Monday, December 18, 2017

Funtasy House Trick Art, Ipoh

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semalam, 17 Dec, aku berkesempatan menjelajah sekitar kawasan Ipoh. Siapa sangka di kawasan Pekan Lama Ipoh nie terdapat satu tempat menarik untuk mereka yang amat gemar memuatnaik gambar di instagram. Yang pasti, all the backgrounds are instagram worthy.


Tempat tersebut ialah Funtasy House Trick Art. Memang cool gila tempat nie sebabnya banyak lukisan-lukisan 3D yang sangat menarik untuk korang bergambar. At first, you will be a bit blur about how the picture will turn out. Once the picture is ready, then everything will make sense. You be like "Owwww ini motif gambar nie"


Walaupon korang tak faham motif lukisan 3D tu, korang tak perlu risau. Sebabnya kat situ ramai pekerja Funtasy House nie akan bantu korang. Dia akan explain every pictures kat situ. Dan yang paling best nya, dorang boleh tolong ambikkan gambar untuk korang sekali. How awesome is that ? So kalau korang jenis travel sorang-sorang, tak adalah runsing nak minta tolong siapa untuk ambikkan gambar. Sebabnya staff dorang boleh bantu.



Funtasy House merupakan gabungan perkataan Fun dan Fantasy. Maka jadilah Funtasy. Memang sangat berfantasi bila jejakkan kaki dalam nie. Dan yang pasti, ia sangat menyeronokkan !


Enjoy the rest of the pictures !

Dato' Michelle Yeoh

I love this upside down house picture, katanya paling diminati oleh pengunjung

85% of the pictures were taken by the staffs there. Aku sangat berpuas hati dengan gambar-gambar yang terghasil. Macam profesional photographer ! Jangan segan, minta je tolong mereka ambilkan gambar, mereka akan bantu dengan hati terbuka. Dorang juga akan guide korang untuk menhasilkan gambar yang terbaik.




Scary yet so interesting. I love the idea of this scary section.

Actually banyak lagi lukisan-lukisan 3D yang aku tak sempat nak bergambar dalam Funtasy House nie akibat kekangan waktu. Kalau diberi waktu yang lama, memang aku tawaf satu bangunan nie. Korang kalau datang sini, aku rasa paling kurang korang akan habiskan masa dalam lebih kurang 1 jam untuk complete bergambar bersama semua 3D trick art backgrounds nie.







Selalu nampak gambar atau video manusia dari kecil ke besar. Dari dulu terfikir macam mana dorang boleh jadi macam tu padahal dekat tempat yang sama. Bila dah datang sini dan alami sendiri, baru tahu macam mana trick 3D lukisan dan struktur bangunan main peranan dalam menghasilkan ilusi penglihatan seperti ini. Kalau korang penasaran macam mana trick ini berhasil menipu penglihatan manusia, korang kenalah datang sini dan alaminya sendiri.


We had so much fun exploring this place !


Menarik kan ? So tunggu apa lagi. Cepat-cepat rancang perjalanan korang ke Ipoh dan alami sendiri Funtasy House Trick Art nie. Semua details ada di bawah.

FUNTASY HOUSE TRICK ART
16, Jalan Market, 30000 Ipoh, Perak

Tel : 05-2550 007


Operating Hours : 

Weekdays ( 9am - 6pm )
Weekends & Public Holidays ( 9am - 8pm )

Ticket Price :
Adults Malaysian : RM 15
Kids Malaysian : RM 10



Jom datang ramai-ramai ke Funtasy House Trick Art yang berada di Ipoh nie ! Harga tiket pon murah.

Entri ini bersempena familiarisation trip Colours of Lives Travelogue Malaysia selama 6H5M
ke Selatan Negeri Perak yang dikelolai oleh borakkita.com dengan kerjasama Tourism Malaysia. 

Ucapan terima kasih tak terhingga juga buat 
Perodua Malaysia, Wangi World HQ, Canon Malaysia, 888tea 
kerana telah menaja travelogue kali ini. 

20 comments:

  1. so cool. i've never been there before.

    ReplyDelete
  2. wow so cool menarik yang bahagian scary section tu :)

    ReplyDelete
  3. ohh baru tahu pasal Funtasy House Trick Art ni. Menarik!
    Dulu masa duduk ipoh sekejap takde macamni haha

    ReplyDelete
  4. Rasa nak marah pun ada, time TB dok ipoh takdak pun benda-benda ni.. bila dah pindah KL macam2 keluar.. huwaaaaa.. stress makkk.. nak jugak pi tempat ni.. huwwaaaaaaa.. grrrr

    ReplyDelete
  5. The fantasy art looks so real! Lain kali pergi perak mesti kena singgah sana! Terima kasih info ini ya.

    ReplyDelete
  6. nampak macam real gambar kepala dengan badan tu terputus.. menarik ni kalau sampai perak boleh singgah tempat ni

    ReplyDelete
  7. Banyak betul tempat utk bergambar. 3D ART plak tu. Tiket masuk RM 15 je!! Murah benor!

    ReplyDelete
  8. manarik dan unik lukisan 3D tu. kena pergi juga ni

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  9. Tempat-tempat macam ni memang seronok untuk mereka yang minat bergambar. Memamg instagram worthy. Masa pun banyak dihabiskan untuk dapatkan shot cantik.

    ReplyDelete
  10. Menarik tuuu Fantasy house... teringin nak pergi ! kena kreatif bergambar nak bagi pic nampak realkan!

    ReplyDelete
  11. Wahh menarik betul tenpat ni. Mencabar kreativiti untuk bergambar! Yang penting nampak real lah!

    ReplyDelete
  12. Alololo macam2 ada. Sy pun jenis klu jumpa tempat macam ni akan beria bergambar. Ala2 props pun ada hehe

    ReplyDelete
  13. memang happy dan fun abis terus tak ingat masa nak keluar? nasib kena tarik baru boleh keluar kalau tak berjam2 la kat dalam tu. memang tempat harus pergi bawa kawan dan keluarga.

    ReplyDelete
  14. Selalu turun ipoh x perasan plak Funtasy House Trick Art ni. nak singgah next time. ingtkan penang je banyak muzium interaktif ni. Ipoh pun ada.

    ReplyDelete
  15. Wow this is such a fun place to visit, great place for family and friend. nxt round when I go to Ipoh I'll drop by.

    ReplyDelete
  16. Seronoknya berjalan dihujung-hujung tahun ini. Dengan adanya "Funtasy House Trick Art" ini makin bertambah lokasi menarik untuk dikunjungi di IPOH sekarang. Anak-anak muda sekarang memang sukalah bergambar.

    Mak-mak ni kurang sikit :).

    ReplyDelete
  17. Oh yeah. Next time saya ke Ipoh saya mesti pergi ke situ la. Boleh la pose memacam.

    ReplyDelete
  18. Menarik!..boleh singgah nanti kalau ke ipoh.

    ReplyDelete
  19. Eye trick...
    Kdg2 stil xpham mcm mana diorg buat yg sorg pendek sorg tinggi mcm gergasi tu

    ReplyDelete
  20. So attractive the museum. The pictures so nice and look Fun. I want go and try it. Instagrammerable museum.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini