Wednesday, April 17, 2013

SPA : Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

Assalamualaikum

Aku tak reti sangat pasal SPA nie. Dengar-dengar dan tahu gitu-gitu je. Semalam tiba-tiba rasa nak buka laman web SPA dan agak terkejut sekali sebabnya aku dipanggil untuk temuduga. Ini merupakan kali pertama aku dapat panggilan dari SPA, jadinya aku tak berapa nak arif sangat pasal nie.


Aku isi permohonan masa aku tengah down lepas permohonan sambung belajar aku ditolak. Namun Alahamdulillah rezeki, aku dapat sambung belajar. Masa tengah down tu, memang banyak permohonan aku pohon dan SPA merupakan salah satu daripadanya. Masa aku mohon tu, itulah kali pertama dan kali terakhir aku buka laman sesawang SPA.


Aku baru sahaja sambung belajar bulan February yang lalu. Jadinya aku rasa serba tak kena bila menerima tawaran temuduga nie sebabnya kos yang ditawarkan adalah pada tahap diploma. Masalahnya sekarang aku sedang sambung pelajaran di peringkat ijazah sarjana muda. Tapi kos yang SPA tawarkan, merupakan minat aku. Aku memang minat kos yang berkait dengan bidang perubatan. Atas nasihat daripada ramai orang, aku putuskan untuk pergi je temuduga nie. Tak rugi apa pon, yang penting dapat timba pengalaman pergi temuduga, ya dakk ?

Soal dapat atau tidak dapat, itu tolak tepi. Yang penting, kita pergi dulu. Selebihnya, kita putuskan kemudian.

Post edited : August 2021

11 comments:

  1. kakak saya dah selamat kerja under spa.
    tp dip medical lab tech.
    masa temuduga.. kakak kata dia tak tanya pun pasal pelajarn. means,yg ad kene mngene ngn course tu. dia tanya about familybackground.. n ada sikit ujian bertulis. pasal bende2 am.
    and dia ckp kkk xlayak amek ni sbb tak amek sains tulen. tp tuptup dapat. rezeki dr Allah.
    btw,
    kawan2 dy yg lain katanya ad yg dpt soaln susah2 gak. taktau lh.
    aa.. zharif, cmne nk apply? pening a tgok website dy.. tak jumpa tang mana nk apply dip separa perubtn ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh ye ke , ermmm takot jugak dia tanya pasal koc yg kita amek tu . thanx fatin ^__^

      nak daftar klik sini : http://putra6.spa.gov.my/spa8new/login.jsp

      Delete
  2. All the best for the interview Zharif :)
    Tak boleh nak tolong apa pun. Tolong doa je yang mampu.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. good luck dik! hehehe

    ReplyDelete
  4. pergi je temuduga tu.dapat ke tak belakang kira. buatlah pilihan yang tepat,kau pon memang minat nak jadi doktor gigi tu kan. wishing u all the best.

    ReplyDelete
  5. betul tu jarep, pergi je dulu. Belum tentu dapat :)

    InsyAllah, Allah dah aturkan yang terbaik untuk zarep . goodluck from me ;)

    ReplyDelete
  6. macam mana apply yer? xreti la

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini