Monday, May 21, 2018

Review : Canon EOS M6

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semasa Travelogue Kedah berlangsung, Canon sekali lagi bermurah hati untuk menaja kameranya untuk kami pakai sepanjang travelogue ini. Kamera yang telah diberi pinjam kepada aku ialah Canon EOS M6. Jadi kali ini, aku nak kongsikan beberapa features menarik yang terdapat pada kamera Canon EOS M6 nie.


Sebelum ini, Canon memberi aku pinjam Canon EOS M100. Boleh baca reviewnya di sini : KLIK

Setiap kamera ada kelebihan dan kelemahan dia. Dan of course, kalau korang tanya aku, kamera yang mana satu aku lebih suka, aku akan cakap EOS M6 nie. Sebab aku rasa features dia lebih menarik berbanding features EOS M100. Again aku nak beritahu, aku bukanlah orang yang arif bab-bab photography nie, jadinya aku bercakap based on apa yang aku selesa pakai dan berdasarkan kualiti gambar yang dihasilkan setiap kamera.

Kalau nak tengok full specification kamera nie, boleh klik link di bawah :



Image : 24.2 megapixels
Battery capacity : 1040 mAh. Lebih tahan lama berbanding M100. 
Built in Wifi and Bluetooth : WAJIB ada untuk features kamera sekarang
LCD Screen : 3.0 inch touchscreen yang boleh dilipat 190 darjah
Weight : 390g. Slightly heavier than M100.
Pilihan warna : Black, Silver and White

Apa yang aku suka berkenaan kamera M6 nie ialah memprosesan sesuatu image itu sangat laju dan cepat. Biasanya, certain kamera, ambil masa sedikit untuk proses gambar tu. Tapi M6 nie sangat laju.

Banyaklah kelebihan menggunakan M6 nie. Boleh lihat laman sesawang yang membandingkan spesifikasi M6 dan juga M100. Sila rujuk sini : PERBANDINGAN


Kalau korang perhatikan, reka bentuk luaran Canon EOS M6 nie agak sedikit klasik. Macam senireka bentuk kamera lama. Dan aku rasa, itu yang menampakkan lagi kemahalan kamera nie.


Korang boleh ikuti perjalanan 3 hari 3 malam Travelogue Kedah kami yang dikelolai oleh Borakkita.com dengan menekan link-link di bawah ini. Sepanjang 3 hari 3 malam ini, Canon EOS M6 telah menjadi peneman aku, di samping kamera phoneku. Jemput terjah semua.

Untuk mereka yang berminat dengan kamera Canon EOS M6 nie, bolehlah usha-usha harga di Lazada.

RM 2590.00

Harga kamera Canon EOS M6 di laman sesawang Canon Malaysia ialah RM 3409. Agak sedikit mahal berbanding beli di Lazada. Harga di Lazada jauh lebih murah. Untuk membeli kamera ini di Lazada, boleh klik link nie ----> KLIK

Entri ini bersempena familiarisation trip Travelogue Kedah selama 3H3M yang dikelolai oleh borakkita.com
dengan kerjasama Tourism Kedah dan Jerai Geo Park.

Ucapan terima kasih tak terhingga buat En. Zam 
 yang menemani kami dari hari pertama sehingga hari ketiga kami berada di sana.

Terima kasih buat para penaja trip kali ini, Canon Malaysia dan 888TeaCoffee.

19 comments:

  1. Mak oiii harga dia...menakutkan...patut la gambar2 Zhariff semua cantik2..guna gamera cangggih rupanya..

    ReplyDelete
  2. Woww banyak tu beza harga dekat website canon dengan dekat lazada. Memang bolej jimat banyak. Kalau nak beli takleh terburu2 la, kena survey dulu betul2. Kalau tak kang menyesal sebab beli dengan harga mahal. Zharif ada usha tak klu dekat physical store mcm mana pulak harganya?

    ReplyDelete
  3. Sempat terjah entry Gunung Jerai tadi..memang cantik2 gambar yang Zharif shoot guna kamera ni ya. Padan la dengan harga pun kualiti dia.. jauh beza juga tu harga di Canon dengan Lazada ek

    ReplyDelete
  4. smart giler kamera ni....berkenan sungguh,kalau nak gambar cantik kena korban la sikit wang ringgit kan...

    ReplyDelete
  5. hurm.. mcm best je.. tengah berangan sony A5100.. dah tgk yg ni mcm nak masuk dlm list survey nanti

    ReplyDelete
  6. Wow this camera so nice, never thought CAnon also come up with the rustic view. How is the quality at night. I am looking for a good camera also

    ReplyDelete
  7. dulu pernah collaborate dgn canon, tapi dorang bagi terus kamera fuhh bestnya time tu. tak dinafikan canon memang best kualiti pun sangat terjamin

    ReplyDelete
  8. Banyaknya fitur fitur yang dimiliki oleh kamera canon eos ini. Hasilnya pasti akan lebih bagus lagi joka yang pakai ounya keahlian tersendiri dalam pemakaian kameran seperti teknik teknik pengambilan gambar dan settingan pencahayaan yg bagus.

    ReplyDelete
  9. Akak punya kamera Nikon. Canon ni pun bagus features nya ye. Janji dapat ambik gambar lawa2 kan. Ada rezeki lebih boleh invest beli kamera yang canggih. Puas hati gambar pun lawa macam gambar Zharif ni.

    ReplyDelete
  10. Wakkkkkkkkkk! Sengajaaaaaaa ye share pasal kamera. Kita ni ada gak la hajat nak upgrade kamera, tapi takde rezeki lagi. Suka kamera ni sebab banyak features n paling penting 24mp dan ada wifi...mudoh nak transfer.. :D

    ReplyDelete
  11. Woww bertuah betul dapat pakai Canon ni..jeles sis di buatnya..hehehe. Teringin gak nak kamera cam gini tapi harga dia buat sis telan air liur je lah nengok. Pakai je lah apa yg ada sekarang ni..huhuhu

    ReplyDelete
  12. Always berkenan dengan memana model EOS M ni. Saya sendiri pun pakai satu untuk blog dan video. Dah tu paling best, even pakai mode auto, gamba masih lelawa.

    ReplyDelete
  13. wahhhh bagusnya canon sponsored ! bila lah dapat join travelogue ni hahha... dulu memang nak beli kamera eos m6 ni la, tapi sebab tak sabar kita canon g7x mark 11.. tapi memang we all suka kamera jenama canon sebab yang terkini lebih kecil dan memang sesuai sangat bawa kemana mana, malas dah nak bawa yang jenis berat berat hahahahahha

    ReplyDelete
  14. Compactnya kan..orang sekarang da tak angkut dah dslr. Dslr akak kat umah ni dah biat hiasan dah. Tak lama lagi dia akan sebaris.duduk dengan lomo cam akak...tapi serius canon eosm6 ni menarik..harga pun menarik...

    ReplyDelete
  15. Minat juga dengan canon nih. Berhajat juga ada kamera macam ni satu hari nanti. Tapi kena kumpul duit dari sekarang. Tengok features yang ada pada kamera nih pun dah menarik minat dan jatuh suka dah

    ReplyDelete
  16. kamera canon ni gambar dia mmg cun2. kalau ada duit lebih memang nak rembat satu...tapi yerlahhh....ken amenabung dulu..spedifikasi dia ohmgieee antara yg terbaik..sesuai utyk blogger sbb saiznya dia kompak dan praktikal utk dibawa ke mana shj

    ReplyDelete
  17. Wahh.. patutlah selama ni gambar2 u sgt cantikk.. no wonder lah camera compact taraf dslr mmg awesome dgn features yg terbaru ek.. nak try usha gak la

    ReplyDelete
  18. wow harga dia not bad jugak. kecil tu penting mudah nak bawa ke mana-mana. yang pasti gambar cantik.

    ReplyDelete
  19. Oh wow! there is quite a lot if saving buying there. This camera take good photos, it compact so convenient for travelers.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini