Sunday, March 11, 2018

Review : Canon EOS M100

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Selama hari ini, aku sering menggunakan konsep "Kamera iphone sudah cukup, tak perlu kamera gedang". Tapi ternyata aku silap ! Semenjak aku mengikuti trip-trip Travelogue Malaysia yang dikelolai borakkita.com, sedikit sebanyak ia sudah mengubah persepsi aku itu.


Terima kasih nak diucapkan buat Canon Malaysia yang senantiasa menaja kamera-kameranya untuk kami gunakan sepanjang trip kami. Merasalah aku menggunakan camera compact, yang memberi aku satu pengalaman berharga dan membuatkan aku jatuh cinta dengan camera-camera yang mereka taja.


Setakat hari ini, aku sudah cuba memakai Canon M10, Canon M100 dan juga Canon M6. Untuk entri ini, aku nak bercerita mengenai Canon M100. Tapi sebelum tu, aku nak beri sedikit pesanan penaja. Aku bukanlah orang yang arif mengenai teknologi atau gadget-gadget nie. Jadi aku bercerita apa yang aku rasa penting dan apa yang aku suka mengenai kamera Canon M100 nie yer. Kalau mahu lebih details mengenai spesifikasi kamera Canon M100,

korang boleh rujuk spesifikasinya di sini : KLIK


Image : 24.2-megapixel APS-C CMOS
Battery capacity : 875 mAh (Rechargeable)
Built in Wi-Fi with NFC and Bluetooth : Penting yer kamera compact sekarang ada wifi. Mudahlah untuk terus transfer ke telefon pintar anda. Sebagai seorang blogger, live update sangat penting. Dengan kemudahan wifi yang terbina dalam kamera, mudahlah nak transfer on the spot. Hanya menggunakan apps Canon, and you are ready to go. Kaching !


LCD Screen : 3 inch touchscreen. Namun, butang untuk setiap fungsi tetap ada. Kalau nak lebih mudah, tinggal setting through the screen sahaja. Jadinya, ia ada dua pilihan. Sama ada nak pakai touchsreen atau di butang yang disediakan. Screen LCD ini juga boleh flip untuk bertuna foto (selfie) mahupon bersardin foto (wefie) 😆😆
Berat : 302g. Yes, very light and convenience. Tak adalah rasa sarat sangat bawa kehulu-kehilir.
Flash : Juga satu fungsi yang sangat penting untuk ambil gambar ketika kurang pengcahayaan.
Pilihan warna : White, Black dan Grey


Apa yang aku paling suka ialah bokeh effect pada gambar. Dengan adanya efek bokeh pada gambar, ia akan menampakkan kemahalan sesuatu gambar itu. Dan menjadikan gambar itu lebih menarik. Gambar-gambar berikut merupakan antara gambar yang diambil menggunakan kamera CANON M100.





Harga untuk kamera Canon M100 di website rasmi Canon Malaysia ( KLIK ) ialah

RM 2499.00

Tapi di Lazada Malaysia sekarang, kamera nie tengah offer. Harga serendah RM 1988.00. Boleh klik link di bawah untuk membeli. Siap ada free gift lagi tau. Berbaloi-baloi !


Jom pakat-pakat beli compact camera sekarang. Sangat convenience dan berbaloi. Jom !

Terima kasih buat Canon Malaysia kerana telah menaja kamera-kameranya untuk kami gunakan ketika trip-trip travelogue Malaysia bagi mengabadikan kenangan indah itu di dalam sekeping gambar. Terima kasih !

Page instagram rasmi Canon Malaysia : CANON MALAYSIA

Entri ini bersempena familiarisation trip Colours of Lives Travelogue Malaysia selama 6H5M
ke Selatan Negeri Johor yang dikelolai oleh borakkita.com dengan kerjasama Tourism Malaysia.

Ucapan terima kasih tak terhingga juga buat
Sitty Travel, Perodua Malaysia, Canon Malaysia, 888TeaCoffee
kerana telah menaja travelogue kali ini

27 comments:

  1. Akak memang pengguna Canon sejak dari muda remaja. Nampak sangat akak tua. Puas hati sungguh akak dengan jenama ini. Senang handle Dan gambarnya cantik.

    ReplyDelete
  2. Memang teringin nak ada real camera.
    Now dgn camera phone aje.
    Real camera pasti mutu gambar berkali2 lebih baik kan.

    ReplyDelete
  3. Kita pon dah lama riki2 harga dan kamera mana yg sesuai... Especially yg mirrorless punya... Yelah nk buat video senang nnti.. Canon m100 ni pon dlm list juga... Selain tu sony. . Masih tgh buat comparison which gadget I need ... Thanks for the sharing info...love ur photos taking with m100

    ReplyDelete
  4. One sweet day nak juga pakai camera digital. Buat masa ni camera handphone je laa dulu. hiks!

    ReplyDelete
  5. Patut la gambar Zharif semua cecantik ingat guna handphone je..psst..agak2 berapa rega kamera tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau beli through Lazada tak sampai 2k pon Kak SA. Harga dia dari page Canon Malaysia RM 2.5K

      Delete
  6. Bestnye Camera baru. Memang cantik juga gambar dari camera ni. I bagi la camera apa pun skill I sama je. hhahaaha..So better I stick to smartphone camera je.

    ReplyDelete
  7. Wahhhhh...dasyat la spec dia...
    Akk punya nikon dslr da wat pameran da dekat rumah...xguna dah pun sebab mlas nl setting...
    Kahkah

    ReplyDelete
  8. Saya pun minat jugak kamera-kamera keluaran Canon ni. Memang puas hati sebelum ni cuma sekarang tergerak hati nak explore jenama lain pula. Apapun saya pernah cadang nak beli camera compact dari Canon. Yang ini nampak betul2 saiz kompak dan comel!

    ReplyDelete
  9. Yeah!! LeYa memang pengguna Canon... Dah lama menggunakan DSLR Canon 1100D.. Macam best jugak camera canon compact M100 ni.. lebih kecil sedikit berbanding DSLR...
    Yup!! Sebab itu lah LeYa dan Otomen prefer menggunakan camera dan handphone.. Gambar2 nya lebih cantik dan menarik serta ada bokeh yang stylo.. hehe.. Tahniah! Sebab dah suka kepada canon.. Boleh la join LeYa, Canonian..

    ReplyDelete
  10. I have the M10 with me...hehehhe and it's working perfectly fine. I was one of the lucky bunch to get it for freee...hehehhe of course had to join the contest la...but I am looking for an upgrade soon...if comparing the m10 and m100 which would be better?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Specifications wise, i am not sure which one is better. But my pick will be M10 coz i prefer using M10 over M100

      Delete
  11. Lia baru je beli Canon M100 ni lah sebab camera lama rosak. Memang jatuh hati tau. Kualiti gambar pun menarik. For me, kualiti gambar camera lagi elok dan cantik dari handphone.

    ReplyDelete
  12. Waaaa nak sgt2 beli m100 tu.. sbb ada member pakai pun kata best.. kena kumpul duit blogging ni...

    ReplyDelete
  13. wah, best la camera canon yang compact ni. harga not bad, affordable. dan paling suka skrin boleh adjust, senang la nak amik gambar selfie. wishlist nak beli 1 tahun ni.

    ReplyDelete
  14. Sekarang ni semua serba cepat. Tambahan sebagai media blogger ni. Nak pikul DSLR pun tak larat dah. Tambahan tak semua reti guna DSLR. Gambar mereka yang di ambil oleh kak ruby cantik. Tapi bila gambar akak? Sendu dikkk. Helokkkk la kita berjemaah pakai compact kamera. Hehe

    ReplyDelete
  15. Ohmai.. Tergoda pula tengok kamera ni.. Bagus juga kan ada spesifik kamera untuk keje-keje blogging ni. Bila gambar cantik, nak tulis blog pun bersemangat

    ReplyDelete
  16. Comel je rupa camera ni.. sukanya!!! kena kumput duit ler gayanya ni..

    ReplyDelete
  17. Memang satu keperluan kamera macam ni utk blogger kan. Senang dibawa ke mana-mana, output pun superb..tringin gak, tapi dslr pun masih tak explore habis lagi ni..sayanglak nak tolak dslr yg dah sedia ada ni..

    ReplyDelete
  18. Ada review canon eos m10 tak? Saya guna camera tu skrg

    ReplyDelete
  19. Oh I love how canon works. I’m currently using a canon camera as well. Love the picture and the quality. Will check it out soon.

    ReplyDelete
  20. Nice camera you have there and make all your memories called in there. Wanna check this out also...
    Racheal

    ReplyDelete
  21. woww.. patutlah cantik=cantik semua gambar zharif, semua gambar sharp dan warna pun cantik.. guna kamera dari jenama canon ye.. Alamak TB terbekenan pulak dengan spesifikasi kamera canon eos M100 ni.. rasa nak beli gak.. sebab ada wifi, touchscreen dan banyak lagi yang menarik

    ReplyDelete
  22. I ada satu canon tapi dslr.. ni nampak good and nice to use..
    Canon camera is always the best!

    ReplyDelete
  23. This is a very user friendly and versatile camera. The photo qualities turns out to be pretty sharp and selfie is make easy with the flip screen.

    ReplyDelete
  24. Hi. Would like to ask which one is better either m10 or m100?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini