Sunday, March 11, 2018

Anugerah Pelancongan Malaysia Kali Ke-20

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada 28 February 2018, telah berlangsungnya Anugerah Pelancongan Malaysia untuk tahun 2016/2017. Anugerah ini telah mempertaruhkan 52 kategori yang terdiri daripada Anugerah Homestay Terbaik, Anugerah Spa Terbaik, Anugerah Hotel Terbaik, Anugerah Penulis Terbaik dan macam-macam lagi. Ditambah lagi dengan 4 anugerah khas yang akan dimiliki oleh dua individu dan dua organisasi, yang dipilih sendiri oleh Perdana Menteri dan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan demi untuk menghargai jasa dan usaha mereka dalam industri pelancongan ini.



Anugerah Pelancongan Malaysia merupakan pengiktirafan tertinggi dari Menteri Pelancongan dan Kebudayaan untuk mereka-mereka yang memperjuangkan industri pelancongan sehingga membawa nama Malaysia ke persada dunia. Pengiktirafan ini bukan sahaja untuk warganegara Malaysia, malah untuk warga asing yang turut sama mempromosikan pelancongan negara Malaysia.



Pencalonan ini telah dibuka sejak 7 September sehingga 15 Oktober 2017. Penghantaran pencalonan dilakukan melalui media cetak mahupon media elektronik. Borang pencalonan tersebut didapati di www.motac.gov.my dan juga www.tourism.gov.my. Ia juga boleh didapati di pejabat-pejabat Pelancongan Malaysia dan di 22 Pusat Informasi Pelancong di Malaysia. Sebanyak 665 pencalonan telah diterima. Penghantaran pencalonan telah diterima daripada calon-calon sama ada pencalonan sendiri mahupon pencalonan oleh ahli-ahli yang terlibat dalam industri pelancongan mahupon daripada orang ramai.



Berikut merupakan senarai pemenang pada malam Anugerah Pelancongan Malaysia 2016/2017

Best Tourism Article
1. Printed Publication
Local Publication "Ini Di KL Lah…" - Suliati Asri
International Publication "Multiculti Maleisie" - KLM Flying Dutchman
2. Online
Local "Saving Borneo's Wildlife : Sabah's Top Animal Centres" - Ramble And Wander
International "The Hidden Maldives Of Malaysia : Mataking Island" - Tripzilla
Best Travel Documentary and Television Commercial on Malaysia
1. Documentary You, Me Malaysia - Discovery Networks Asia Pacific
2. TV Commercial Tahun Melawat Pahang 2017 - Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS)
Best Local Tour Operator
1. Inbound Tour Operator HTC Travel Services (M) Sdn Bhd
2. Domestic Tour Operator Perhentian Setia Travel & Tours Sdn Bhd
Best Homestay
Homestay Kg. Teluk Ketapang
Homestay Labu Kubong
Best Spa
1. Hotel/Resort Tanjong Jara Resort Spa Village
2. Individual Premise Banyan Beauty Sdn. Bhd.
Best Shopping Centre
1. Integrated Shopping Centre Sunway Putra Mall
2. Stand-Alone Shopping Centre Komtar JBCC
Best Hotel Services
1. 5-Star (City) The St. Regis Kuala Lumpur
2. 5-Star (Resort) The St. Regis Langkawi
3. 4-Star (City) The Settlement Hotel
4. 4-Star (Resort) Laguna Redang Island Resort
5. 3-Star (City) Prescott Hotel KL Sentral
6. 3-Star (Resort) Borneo Rainforest Lodge
7. NBOS Fresh Air Resort Tanah Aina Resorts
8. Boutique Hotel Japamala Resort
Best Airline
1. International Airline Cathay Dragon
2. Local Airline (International Route) Air Asia
3. Local Airline (Domestic Route) Air Asia
Best Foreign Tour Operator
Southeast Asia Markets
1. Singapore WTS Travel & Tours Pte Ltd
2. Indonesia Raya Utama Travel
3. Brunei Pan Bright Travel Service
4. Thailand Sunmoon Tour & Travel. Co. Ltd
5. Other ASEAN Countries Vietnam Travel And Marketing Transports JSC - Vietravel
East Asia & North Asia Markets
1. China Century Holiday International Travel Service Co. Ltd
2. Other East Asia Countries (Hong Kong, Macau & Taiwan) Lion Travel Service Co. Ltd (Taiwan)
3. North Asia (Korea) Hana Tour Service Inc.
4. North Asia (Japan) H.I.S Co. Ltd
South Asia & West Asia Markets
1. India Thomas Cook (India) Ltd
2. Other South Asia Countries (Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh & Nepal) Hemas Travels Pvt Ltd
3. West Asia Mobin Gasht Part Tour & Travel Agency
Americas/Europe/Oceania Markets
1. Europe TUI Germany
2. Americas (USA, Canada & Latin America) Indus Travels
3. Oceania Luxury Escapes
Most Innovative Tour Package
1. Off-The-Beaten Track Orou Sapulot 3D2N (Sticky Rice Travel Sdn Bhd)
2. Special Interest Birdwatching Tour Half Day (Natural History Tours Sdn Bhd)
Best Tourist Attraction
1. Natural Attraction/Eco-Tourism/Agro-Tourism Kilim Geopark
2. Man-Made Attraction – Theme Park Escape Penang
3. Man-Made Attraction – Arts & Culture North Borneo Railway
Best Tourist Guide
1. City Guide K.Muniesvaran A/L Kanniah
2. Nature Guide Wendy Chin Yoon Mun
Best Entertainment Spot Marini's On 57
Innovative Restaurant
1. Malay Restaurant Ikan-Ikan Restaurant (Four Seasons Resort Langkawi)
2. Chinese Restaurant Si Chuan Dou Hua Restaurant
3. Indian Restaurant Nadodi KL
4. Ethnic Restaurant Lepau Restaurant
5. International Restaurant Feringgi Grill (Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa)
Minister’s Award
1. Individual Anthony Wong
2. Organisation The Haven Ipoh
Prime Minister’s Award
1. Individual YAB Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris Bin Haji Haron
2. Organisation Sunway Group

Tahniah buat para pemenang. Semoga terus memajukan industri pelancongan di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari http://www.tourism.gov.my/ 

Press Contact :

Media Relations Unit : Aliza Mansor, Senior Assistant Director, Corporate Communication Division
Tel : 03-8891 8789 / Email : aliza@tourism.gov.my

Editorial Unit : Anis Rozalina Ramli, Senior Editor, Corporate Communication Division
Tel : 03-8891 8759 / Email : anisramli@tourism.gov.my


Malam tu kami juga dihiburkan dengan persembahan memukau daripada penyanyi tersohor negara, Dayang Nurfaizah. Enjoy the video !


17 comments:

  1. wah seronoknya terlibat dalam majlis nih

    ReplyDelete
  2. Congratulation to all those who made it to the list, it sure wasn't easy, so luck of you to be able to join and withness this meaningful event! I'm sure you had loads of fun there!

    ReplyDelete
  3. Boleh tahan menarik event macam ni.nanti nak check la semua tempat menatik dekat atas ni

    ReplyDelete
  4. waa must be so much fun dapat join this kind of event! Tahniah buat para pemenang! Rindu pulak nak menjebakkan diri in tourism lagi pulak hehe..Memang best!

    ReplyDelete
  5. Congrats to the winners. Most of the winners are really well known in their industry. The awards is not only a reward but can motivate ppl industry to work hard

    ReplyDelete
  6. Bagus-bagus pencalonan dia kali ni. Tak lama lagi, awak pulak lah dapatt.

    ReplyDelete
  7. Menariknya anugerah ni. Secara tak langsung dapat mempromosikan dan menyemarakkan industri pelancongan kita dan hubungan baik dengan pihak-pihak terlibat seperti Airlines, hotel dan sebagainya.

    ReplyDelete
  8. Bagusnya ada acara mcm ni sbb secara tak langsung membuktikan keperihatinan kerajaan dan kita semua dalam menghargai usaha setiap pihak yg mengangkat nama Malaysia. Sekaligus memberi motivasi kepada semua termasuk kita sebagai rakyat Malaysia. Tahniah kepada yg tercalon dan pemenang. Thanks sharing info menarik ni :)

    ReplyDelete
  9. Such a glamorous event, congrats to all the winner! So proud of each of them. Heard about tanjong jara a lot

    ReplyDelete
  10. Wah event yang meriah dah glamour. Bangga dengan pemenang sebab mereka memajukan industri pelancongan di dalam malaysia.

    ReplyDelete
  11. Wow! congrats to all the winners, semua memang yang terbaik and best best la. I hope that this awards will bring the semangat of tourism industry. Keep promoting our country.

    ReplyDelete
  12. Wah mcm2 anugerah ye...dari spa,homestay, hotels and airlines...
    Bagus jugak bila ada anugerah mcm ni secara x lgsung semua pihak terlibat akan bersaing secara sihat dah bagi servis yang baik utk kita semua

    ReplyDelete
  13. Macam macam ada anugerah sekarang nih. Tapi bagus ada anugerah mcm nih sekurang kurangnya mewujudkan persaingan sihat sesama mereka kan untuk berikan perkhidmatan yang lebih baik.

    ReplyDelete
  14. tahniah pada yang menerima award ni ! I tak dapat nak cover majlis ni hope u guys had fun ya.. tapi dengan adanya awards macam ni mesti dapat bagi semangat pada mereka yang di dalam industri pelancongan..

    ReplyDelete
  15. Seronok kan dapat join anugerah pelancongan malaysia ni... Memang best dan leya suka sangat

    ReplyDelete
  16. looking really sharp there! Hopefully one day I will get to attend this kind of event...and congratulations to all the winners! weeee all the hard work paid off.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini