Sunday, April 15, 2018

CO2 Fractional Laser Treatment at Premier Clinic

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Baru-baru ini aku berkesempatan mencuba rawatan laser di sebuah klinik kecantikan di Puchong. Nama klinik tersebut ialah Premier Clinic. Nama Premier Clinic sudah tidak asing lagi di negara kita dalam bidang kecantikan. Sekarang, aku nak cerita pengalaman aku buat rawatan laser di sini.


Ini bukanlah kali pertama aku mendapatkan rawatan laser, aku pernah dapatkan rawatan laser juga sebelum nie pada tahun lalu. Tapi, perasaan nervous tu tetap ada. Untuk rawatan laser kali ini, aku tak buat dekat muka, tapi di tangan aku.


Sebelum mendapatkan rawatan, pelanggan akan mendapatkan konsultansi bersama dengan doktor terlebih dahulu. Doktor yang merawat aku ketika itu ialah Dr. Vanessa Leow. Beliau pon memeriksa tangan aku dan terangkan keadaan kulit tangan aku serta rawatan yang aku akan jalani.

Rawatan tersebut ialah CO2 Fractional laser. Fungsi rawatan Co2 fractional laser ini ialah :

  • Merawat pigmentasi dan juga bekas jerawat.
  • Meningkatkan tekstur kulit
  • Menegangkan kulit di sekitar mata dan juga leher
  • Mengurangkan kesan parut



Mesti korang tertanya-tanya, dalam banyak-banyak tempat, kenapa buat di tangan, tangan kau kenapa, apa yang jadi dan macam-macam lagilah persoalan yang timbul di fikiran korang kan ? Okay, bertenang, meyh aku cerita. Aku telah terlibat dalam satu kemalangan pada tahun 2016, yang mana ia telah menyebabkan tangan aku berparut.

The scars really bother me a lot.


Keberkesanan rawatan laser fractional CO2 boleh dilihat dari rawatan pertama. Tapi janganlah expect parut tu akan completely hilang macam kulit baru. Janganlah bermimpi dikk. Ini bukan kuasa magis. Rawatan laser nie, kena dapatkan at least 4-5 rawatan untuk nampakkan hasilnya yang ketara.


Before the treatment took place, the beautician put numb cream on my hand. This numb cream is to numb the area, so that i will feel less pain during the laser treatment. But trust me, this laser treatment was not painful at all. Not even a bit.


After putting the numb cream, they let it rest for about 30 minutes. This is to let the skin absorbed the cream. Only then, the laser treatment was carried out. I was feeling nervous at first, lot of things were in my mind. They closed my eyes with a mask. I couldn't see what they did to my hand. All i felt was the coldness from the "vacuum". I don't know what machine that was, all i know is that the machine soothed the skin and it was cold.


I was waiting for them to "shoot" the laser. But then, Dr. Vanessa told me that it was done. I was like, seriously ?? I did not feel anything. It was PAINLESS. The laser treatment i were getting from other clinic was a bit pain. It was not painful lah, but i could feel the laser on my skin. But this time around at this clinic, there was no pain, no nothing. Thanks to the numb cream for numbing the area. Very power lah this numb cream.


Once finished, the beautician put cool towel on the treatment area to cool it down. Laser treatment is hot. It heats the area. That is why they put the cool towel. Then, the beautician applied sunscreen cream on my hand to prevent the UV rays. We need to protect the treatment area from the sun to avoid problems later.


In 4-5 days time, you will see the difference on the treatment area. As i said earlier, don't expect it will become like how it used to be. You need to get the treatment gradually in order to get the best result. But still, you can see the difference from the very first treatment. My scars were less visible and it also reduced the pigmentation on the skin. I am happy.


Therefore, i really suggest you guys to do laser treatment here at Premier Clinic. They are not just doing laser treatments, they do almost everything. You may check their website for that.



Untuk harga rawatan, korang kena konsult dulu dengan Dr. Lepas itu, barulah Dr. akan maklumkan harga rawatan yang korang akan terima. Sebab harga rawatan berbeza. Bergantung pada kes klien. Jadi, soal harga kena consult dulu okay. Tak dapat nak bagi tahu the exact price.

Sorry tak dapat nak provide before and after photo sebabnya lighting yang berbeza memberikan imej yang berbeza. Jadi, macam tak valid pula bagi gambar begitu. Cukup lah aku sendiri boleh lihat sedikit perubahan kepada parut di tangan aku. Alhamdulillah. Semoga parut aku semakin kurang kelihatan. Terima kasih Premier Clinic untuk rawatan laser ini !

Terima kasih Dr. Vanessa yang cantik untuk rawatan laser ini =)

Premier Clinic mempunyai 4 buah cawangan, boleh pergi ke cawangan yang berhampiran dengan tempat tinggal anda.

TTDI : 31, Jalan Wan Kadir 2, Taman Tun Dr Ismail. 60000 Kuala Lumpur 
(Same row as Pizza Hut and next to Maxis and Digi Centre)

BANGSAR : 40, Jalan Telawi, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur 
(Same row as Post Office and next to Raj Banana Leaf Mamak Stall)

PUCHONG : G-15, IOI Boulevard, Jalan Kenari 5, Bandar Puchong Jaya, 47100 Puchong, Selangor 
(Same row as RHB Bank and Paparich Restaurant)

KL CITY : A-0-8 Megan Avenue 1, 189 Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur 
(Opposite new China Embassy)


General contact details : 012-662 5552
Email : contactus@premier-clinic.com
Instagram : premier_clinic

19 comments:

  1. Mak tak pernah buat laser lagi, pernah buat chemical peeling je. Tak sakit ek? Nanti Mak nak try la.

    ReplyDelete
  2. I have done it before but with other aesthetic clinic. The process is a bit scary as first time do laser but with the vacuum, you not even feel it. Just feel burning as my face got small hair. Overall love the result.

    ReplyDelete
  3. menarik juga rawatan laser ni. ramai yang ingat hanya di wajah sahaja kan. sebenarnya, di anggota lain pun boleh.. kalau berkesan, boleh cuba jugak :)

    ReplyDelete
  4. Amboiii... Kemain lagi dengan tie dia tu... hehehe... AKak tak berani nak buat leser treatment ni. Tapi teringin. Kalau dekat bahagian badan ok lagi kot. Tapi dekat muka tu rasa macam scary jer.. huhu..

    ReplyDelete
  5. Wahhh nampak menarik sangat treatment yang ada kat sana. Mula2 tu seriau jugak takut sakit..tapi bila zarif kata tak sakit langsung..terus teringin nak mencuba. Maklum umur dah lanjut ni anyak pulak kedut2 sana sini..hehehe

    ReplyDelete
  6. Dengan kecanggihan teknologi sekarang dah tak ada yang mustahil nak buat kan. Bagus la ada laser treatment dapat bantu mereka yang bermasalah. Mujur explain tak sakit bila buat laser sebab selalu terbayang laser ni ada apo teh. Boleh terputus badan hahhaha

    ReplyDelete
  7. Cantik nya dr ni.. hehe~ Nampak ok kan.. rawatan laser ni.. tak invasive... effect pun bagus..

    ReplyDelete
  8. ok..inilah rahsia dia ya hahahah. Zaman skrg mmg kena tahu cara jaga imej melalui rawatan2 moden seperti ini...mmg menarik

    ReplyDelete
  9. Bersyukur banget ya bisa ada teknologi Laser treatment yang berguna untuk perawatan kulit. Senang jika berkunjung ke klinik kecamtikan untuk konsultasi masalah kulit wajah misalnya.

    ReplyDelete
  10. Bagus bagus makin berseri awak Raya Banti. Hehehe 😂 I lama nak try CO2 Fractional laser no but scared la. Premier clinic memang always dapat good review. Boleh ar saya try nanti.

    ReplyDelete
  11. wahhhhh buat kat tangn ye... i dah buat co2 dua tiga kali... so far okaylah membantu juga menghaluskan lubang lubang jerawat.... eh rasa macam nak buat lagi sekali lah servis ni... sebab nak cantik lagi.. sekarang umur dah 28.. i nak orang ingat i sweet 18 lagi hahah can ah

    ReplyDelete
  12. Ramai Ingat estatik no tertumpu kepada wajah dan buang lemak gemuk je. Sebenarnya estatik ni banyak. Selagi anda memiliki kulit, walau di bahagian mana pun. Boleh Rawat Parut, selulit dan macam-macam lagi. Hehe

    ReplyDelete
  13. Bila tgk pic nie macam zharif pula doktor dekat sini... Ramai orang kongsikan pengalaman dorang buat treatment dekat sini... terbaik katanya.

    ReplyDelete
  14. Never try any last on my face and I don't think I will however I am truly loving the fast freezing service they have and wanted to go for more...

    ReplyDelete
  15. Rawlins ini sejenis penakut rawatan sebegini - walaupun hati teringin nak jadi muda remaja macam anda semua. Nanti kalau dah ada keberanian, Rawlins nak juga try rawatan sebegini.

    ReplyDelete
  16. Saya pernah ke klinik ni untuk rawatan prp rambut. X sabar jigak nk kongsi kt blog nanti. Masih belum sempat.

    ReplyDelete
  17. Smart nau zharif. Orang ganu kata "smart jetak" gitu hahaha.
    Baru balik kuliah ke dik ^_^

    ReplyDelete
  18. Wahh menariknya laser treatment ni! Bagus la boleh oka buat dekat muka ika yang byk parut ni.

    ReplyDelete
  19. Tak pernah terfikir pasal ada rawatan macam ni. Mana gambar before ngan after?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini