Wednesday, November 15, 2017

Maahad Ihya Al-Ahmadi, Sg Kelambu

Assalamualaikum and good day everyone !

Okay, entri kali nie aku akan cerita apa yang aku lakukan sepanjang 3 bulan yang lalu. Tak pasti sama ada korang dah tahu ke belum. Kalau dah tahu, bagus. Kalau belum, meyh aku nak cerita.

5 Akaun

I had been teaching at Maahad Ihya Al-Ahmadi (MIA) for the past 3 months. It was a bless to be at this school. Who could ever thought that i would be a teacher or to be called as "Ustaz Zharif" ? I never thought i would be called like that. Not in a million years. But that is how the students address the teachers there, as ustaz and ustazah, regardless lah what subject they are teaching. Ko ajar maths ke, ko ajar physics ke, bio ke, panggilan tetap ustaz or ustazah. It was quite awkward at first (for me), but then i got used to it. You know, it's called adaptation.

Tak kesah lah nak panggil ustaz Zharif ke, sir Zharif ke, cikgu Zharif ke, tak kesah pon. Bahkan, nak panggil Tan Sri Zharif pon boleh. Eh tetibe ! *sorok muka*

Kursus Profesional Guru ? (Cant recall the name of this kursus)

I was there replacing a teacher whom went for confinement period leaves. I took over her classes. I taught English and Mathematics. It was all started when I sent my resume to the school to be a counselor and i do wrote a notakaki on my resume that i am capable of teaching English and Mathematics as well. So confident i tell you. Give a round of applause to Jariffffff !

The teacher who went for confinement leaves is teaching English and Mathematics. What a coincidence. Maybe because of that, she chose me to replace her. Anyway, during the interview, she asked me to teach the students while she monitored me from the back. I was not prepared for that. AT ALL ! But I had no choice, so i just did. I taught form 5 students, it was about summary writing. What a nightmare. It was kacau bilau i tell you.

Penyerahan mentee kepada mentor. My face was like "Ouhh noo, another responsibility on my shoulder"

Two weeks later, she called me and asked me to replace her coz she already felt the signs of labor. I don't know what should i feel at that time. It was not a happy feeling, I was nervous and anxious. I don't have any prior experience in teaching, so i don't know what to expect. But i took that as a challenge for me, to grow as a person and to develop my teaching skills and my interpersonal skills.

Anyway, during the interview, i did asked her, "what is the dress-code in this school ?". The school is different from other schools. So i don't want to feel like an alien coming to the school. She told me that every Monday and Friday, the male teachers are usually wearing jubah. Thank God my adik lelaki has a lot of jubah collections in his closet while I only have one jubah on mine. I am not really a jubah oriented person tbh. Another thing is, I have to wear kopiah/songkok. Well, that's good. I don't have to style my hair everyday. I can just go to school without even comb my hair. Haha.


So at the beginning, my schedule was quite packed with classes. I had classes with form 1, form 3, form 4 and form 5. I taught mathematics to form 1 students and the rest, i taught English. Phewww *Kesat peluh di dahi*

I managed to finish read these two. I am not novel oriented person. So being able to finish reading these was a big achievement for seorang Zharif. Ahhhhhmaaaaaazingggg !!!

So that was how i started my temporary career as a secondary teacher. Now you may enjoy the rest of the pictures.

Hari sukan MIA 

Larian Kemerdekaan MIA

Penyembelihan lembu sempena Hari Raya Korban. 
Sensitive images for some, so i covered it up.

Bengkel menjawab soalan paper English untuk PT3 dan SPM 

Perhimpunan pagi setiap hari Isnin 

Kelas tambahan matematik tingkatan 1C 
Masa nie celebrate sekali birthday salah seorang pelajar dalam kelas nie.

Pelajar-pelajar tingkatan 3B
My very last day teaching them before PT3 took place on the following week.

Majlis penyerahan alat tulis dan mohon restu pelajar PT3

Malam BBQ bersama mentor dan mentee dan juga ibubapa 

Cuti seminggu Deepavali but they chose to stay at the hostel to study for SPM. 
SPM was just around the corner.

Program Pasca PT3
Pengurusan jenazah dan juga pertandingan memasak

Program Pasca PT3, Futsal

Program Pasca PT3, Futsal

Penutup Program Pasca PT3

On the very last day teaching them before they took SPM on the following week.

Jamuan akhir tahun tingkatan 1A 

Jamuan akhir tahun tingkatan 1A 

Jamuan akhir tahun tingkatan 1C

Suasana belajar yang kondusif seakan-akan berada di resort adalah tarikan utama belajar di Maahad Ihya Al-Ahmadi. Selain itu, MIA juga menawarkan pelbagai kemudahan untuk kegunaan pelajar-pelajar yang belajar di sini.

Pintu gerbang masuk MIA

Kafetaria 

Pejabat


Bilik kelas 

Pejabat

Court badmintan/takraw


Dewan serbaguna a.k.a dewan periksa

My Souq, kedai runcit yang menjual pelbagai makanan, barang dapur seperti beras, produk-produk kesihatan dan kecantikan, pakaian dan macam-macam lagi.

Pandangan dari sisi 

Surau a.k.a balai tahfiz

Padang futsal which obviously needs some upgrade and maintenance. Hahaha 

Projek pembangunan baru yang sedang berlaku di MIA

Bangunan asrama putera (Aspura). Asrama puteri (Aspuri) dan juga bangunan pelajar TSM (Tahfiz Sepenuh Masa) tak sempat nak ambik gambar. Bangunan TSM tidak berada di lokasi induk MIA. Ia terletak lebih kurang 1 km daripada lokasi induk MIA.

Bas MIA untuk kemudahan pelajar-pelajar MIA

Cantik kan ? Kalau korang ada kenalan di luar sana yang sedang mencari sekolah tahfiz dan akademik. Mungkin boleh jadikan MIA sebagai salah satu pilihan. Sebabnya sekarang nie, MIA sedang membuka permohonan pendaftaran pelajar baru untuk tahun 2018.

Permohonan kemasukkan ke Maahad Ihya Al-Ahmadi (MIA) sesi 2018 dilanjutkan sehingga ke tarikh 23 November 2017 (Khamis). Tawaran ini dibuka untuk pengambilan pelajar tingkatan 1, tingkatan 4 Sains, tingkatan 4 akaun dan juga pelajar tahfiz sepenuh masa (TSM).

Borang permohonan boleh didapati dengan dua cara,

1) Secara langsung (Walk-in)

PEJABAT MAAHAD IHYA AL-AHMADI
LOT 4242, JALAN SEKOLAH,
KAMPUNG SUNGAI KELAMBU
42700 BANTING, SELANGOR DARUL EHSAN

Isnin - Jumaat (8.30 pagi - 4.00 petang)

2) Secara dalam talian (Online)

Borang permohonan boleh dimuat turun pada pautan ini


Dalam pautan tersebut, juga boleh didapati syarat-syarat kemasukan, borang permohonan kemasukan sekolah, borang permohonan asrama, manual permohonan kemasukan dan juga senarai semak apa yang perlu dibawa ketika sesi temuduga nanti. Sebaik sahaja mengisi borang permohonan tersebut, boleh lah poskan borang tersebut ke alamat

Maahad Ihya Al-Ahmadi
Lot 4242, Jalan Sekolah,
Kampung Sungai Kelambu,
42700 Banting, Selangor Darul Ehsan.

Harga borang permohonan adalah sebanyak RM 15 sahaja. Permohonan secara walk-in boleh bayar terus ketika mengambil borang, manakala untuk permohonan secara online, boleh bank in terus ke dalam acc MIA. Bukti pembayaran (Salinan asal SAHAJA) hendaklah disertakan sekali ketika mengepos borang permohonan tersebut.

MAAHAD IHYA AL-AHMADI
BANK ISLAM - 12074010021502

Temuduga akan dijalankan pada 25 November 2017 (Sabtu), jam 8.30 pagi sehingga jam 4.00 petang.

Sekiranya mempunyai sebarang persoalan, boleh terus hubungi nombor berikut,

Pejabat : 03-31803413
Ustazah Farina : 010-2337528
Ustaz Amirul : 013-4748835
Ustazah Wardah : 019-3698032


Mempromosikan MIA di sekolah-sekolah rendah. 
Masa nie di sekolah rendah ku dahulu. Sekolah Kebangsaan Kanchong Darat.


So itu sahaja mengenai MIA. Seronok jadi cikgu nie. Balik pon awal. Hahaha.

3 comments:

  1. Hi ustaz.. tak perasan plak masa event cooking ritu.. hahahah

    ReplyDelete
  2. Cantik Maahad ni... Tersusun dan terancang. Pembelajaran pun semuanya ada.. Emmm...nanti boleh hantar anak-anak ke sini ni.. Hehehe...

    ReplyDelete
  3. As salam sy nak hantar anak sy umur 14th ke situ mcm mne

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini