Wednesday, February 16, 2011

Kerja jangan malas

Pakli Kopitiam Banting

11 Februari genap sebulan aku kerja di Pak Li Kopitiam cawangan Banting. Setakat hari ini, aku rasa seronok bekerja di sini. Semua pekerja sangat ramah dan baik pada aku. Masa hari pertama kerja, aku agak sedikit bingung. Banyak benda nak kena belajar. Cara menghidang makanan, cara cuci tandas, hafal nombor meja. lap sudu garfu. Sampai satu tahap, aku terlupa nak ingat nama-nama staff dan aku kena marah dengan supervisor.

Dia cakap pada aku, "Kau nak kerja sini lama ke atau lepas dua tiga hari terus blah ?"

Wahh dahsyat betul erk dia cakap macam tu dekat aku. Rasa menyirap je hati nie bila ingat balik. Boleh kot cakap elok-elok. Tiba-tiba nak melenting dah kenapa ?

Ramai kawan-kawan sekolah aku kerja dekat sini.Antaranya ialah Bella, Amnie dan juga Amalina. Staff-staff lain kebanyakkan daripada Indonesia. Dorang semua memang sangat baik dan sporting. Tak sukanya kerja dekat sini ialah dorang bagi nama aku "ARIFF". Sumpahlah aku sangat tak suka nama Ariff nie. Orang nama Ariff dekat luar sana jangan ambil hati pulak. 

Aku tak suka sebab aku rasa lain. Rasa macam bukan diri aku walaupun dalam ejaan nama aku ada perkataan Ariff tu. Tapi aku sangat tak boleh sesuaikan diri dipanggil dengan nama Ariff. Jadi tolonglah panggil nama aku ZHARIF.


Ramailah mempersoalkan halal haram bekerja dekat sini. Di sini aku ingin tegaskan, tempat makan nie adalah Halal yang telah diperakui JAKIM. Kalau tak Halal, tak adalah aku gila nak kerja dekat sini.

Aku sangat bersyukur dapat kerja di sini. Akhirnya setelah gigih mencari, ternyata rezeki aku di sini.

Post edited : July 2021

19 comments:

  1. Sedap nme ariff uh .. haha :D:D .. n nak ckp ta ramai org islam yg mkan kt ctu ..

    ReplyDelete
  2. obviously mmg lah cina ramai . tp melayu ade ramai lah jugak singgah situ .

    ReplyDelete
  3. Eh pak cik , serius terasa . Bhahaha ~

    Erm , aku tak cakap mknn kat situ tak halal ek . Aku cuma MERAGUI sumbernya ;) As what you told me about ustzh ally .

    Have a nice day ! ;>

    ReplyDelete
  4. hahaha nie klaka nie klaka . ramai kot yg meragui nya . bukan kau sorang j . huhu .

    ReplyDelete
  5. mmg kena ragui pown..
    dah nme restorn cina
    cina
    cina
    ...
    ragui je ;/
    cina islam x pe,x pyh nk ragu2

    ReplyDelete
  6. jgn mara ;/
    ape2pown
    keje jgn malas !

    have a nice day ;D

    ReplyDelete
  7. Gaji berapa ? Share sikit ? Amalina dah berhenti kerja kedai kain ke ?

    ReplyDelete
  8. adil : nak aq berhenti erk ? nant aq berhenti lepas dpat plkn . mest hepy kan ? huhu

    farah : basic 800 . campur OT , double pay boleh dpat seribu lebih jugak lahh .
    amalina dh bhenti kedai kain dahh . dia keje sini sebulan j . lepas nie dia kata nk duduk rumah terus . dia dh malas nk kerja . x pon dia nak keje balek kat kedai kain uh . aq un x tau lahh

    ReplyDelete
  9. puteri : ada maksod tersirat tu . huhu

    ReplyDelete
  10. mana ad suwoh kau brenti !
    x ckp pown ;/

    ReplyDelete
  11. bro, bg lg detail apa lg keje yg ko wt..ak nk try apply kt pak li kopitiam gk ah..membe ak ckp pakli lg lenggang dr old town..tolong weyh..haha..thnx

    ReplyDelete
  12. first week , buang sampah , cuci tandas . kene tahan sebab dorang saja nak test kita . lap2 meja , angkat pinggan yg dh abes mkan . hantar mkanan dan layan krenah pelanggan . itu je .

    lepas dh lama sikit bru lah ambik order .

    best keje kat pak li nie . gaji banyak ouhh .
    lengang ? ce try waktu public holiday , lunch hour ngan malam . mmg x cukup tgan . HAHA .

    try je keje dulu , kalao sesuai stay lah kat situ . x sesuai cri lah keje lain . tp ingat gaji dekat pak li agak mewah berbanding mcd , kfc dan pizza .

    ReplyDelete
  13. hmm...tu mcm leh handle..tp tol ckp ko kne tabah..haha
    closing lak cmne?membe ak ckp sume kedai mkn closing saket..apa pandangan anda..huhu

    ReplyDelete
  14. yang tu memang saket sikit . tambah2 customer yg degil x reti nak balek umah . menyirap

    kalao kat pakli , setiap malam bos besar datang . bos besar nie gemok gila nak mati . dia punya kedai so suka hati mak bapak dia je nak balik pukul berapa . serious saket hati .

    bos besar nie jugak kuat marah , semua crew pakli takot nak amek order or hantar makanan kat table dia . bende kecik silap pon dia akan marah . serious >__<

    ReplyDelete
  15. nak tanye sal kopitiam tu, errr, buzzing tu ape yek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buzzing tu , mcm kemas2 lah lepas customer habis makan . contoh mcm kalao pinggan tu dia dah tak guna lagi , so kita ambik lah . macam tu =)

      Delete
  16. makasih..saye perempuan taw..i luv u zharif...hensem mak oii..tapi jgn sebut sgt hensem dlm entry..rase menyampahlah..tau doh awak hensem..peace..dah follow..jenguk-jenguklah ya blog saye..peace...http://zackoolblog.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Popular Minggu Ini